Снимка: Reuters

Бившият шеф на VW Group Фердинанд Пиех почина на 82 години, съобщи агенция Reuters. Пиех е внук на Фердинанд Порше и има огромни заслуги за развитието и растежа на Volkswagen в последните десетилетия, припомня AutoMedia.bg.

Пиех започва работа в Porsche веднага след като завършва университета през 1963 г.. По-късно е начело на екипа, създал легендарния състезателен прототип Porsche 917, който носи на компанията първата победа в "24 часа на Льо Ман" през 1970 г. Възходът му във фирмата е ограничен от договорката, че членове на семействата Пиех и Порше нямат право да ръководят ежедневната дейност на Porsche и той напуска през 1975 г., за да отиде в Audi.

Като шеф на техническото подразделение на Audi Пиех е начело на развитието на моделите 80 и 100 и има ключова роля в лансирането на рали автомобила Audi Quattro от група В, благодарение на който системата за задвижване 4х4 Quattro става световно известна. Също така Пиех има и много важна роля в превръщането на Audi в премиум марка, която се утвърждава като съперник на BMW и Mercedes.

През 1993 г. Пиех става председател на борда на директорите на Volkswagen, като по това време компанията е в сериозна финансова криза. Той успява да се справи с това като залага на създаването и развитието на първите модулни платформи – решение, което се оказва повече от правилно и агресивно изкупуване на други марки: Skoda, Bentley, Bugatti и Lamborghini, а заедно с тях и производителите на камиони MAN и Scania, както и мотоциклетната фирма Ducati.

Пиех се смята за архитект на по-близките връзки между VW Group и Porsche, като собственик и на двете компании е семейният холдинг на фамилията Пиех/Порше – Porsche SE, в който Пиех притежаваше 10%.

На 65 годишна възраст, според политиката на фирмата, Пиех се оттегли, но до 2015 остана важна фигура в надзорния съвет на VW Group, като тогава си тръгна окончателно след избухването на глобалния скандал "Дизелгейт".

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase