fallback

Общ преглед

Тази седмица от завода на Volskwagen в Пуебла, Мексико, ще излезне последният Beetle. Това ще сложи край на легендарната линия от коли с 80-годишна история.

От най-тъмните часове на Германия, като нереализиран нацистки проект за престиж, през символ на германския поствоенен възход и зараждаща се средна класа. Пример за успеха на глобализацията, като разпознаваем по цял свят продукт, емблема на хипарското движение от 60-те години в САЩ. Всичко това се отнася за Beetle, един от най-разпознаваемите продукти, почти колкото бутилката на Coca-Cola.

Оригиналният дизайн на колата - заоблен силует на 5-местна кола, с почти вертикален преден прозорец и задно разположен двигател, може да бъде проследен до австрийският инженер Фердинанд Порше. Той е бил нает да създаде кола, която да сбъдне проекта на Адолф Хитлер за "колата на народа", която да придобие същия статут, какъвто е имал Форд Модел Т в САЩ.
Oще по темата


Колата всъщност много прилича на "Tatra T97", произведена в Чехлословакия през 1937 г. и напомня на скиците на унгарския инженер Бела Барени от 1934 г. Колата в началото носи името KdF-wagen, по подобие на нацистката работническа организация за свободното време "Kraft durch Freude" - "Сила чрез забавление".

Не след дълго обаче избухва Втората световна война и производството на KdF-wagen е прекъснато. Вместо коли от завода в Хановер излизат военни машини, пише АР.

След войната обаче KdF-wagen получава втори шанс. Под наблюдението на британските окупационни власти, заводът на Volkswagen е прехвърлен през 1949 г. на германското правителство и провинция Долна Саксония, която все още държи част от компанията.

Едва няколко години по-късно, през 1955 г. милионният Beetle, официално наречен "Тип 1", е напуснал поточната линия от Волфсбург.

Успех зад Океана

Най-важният задграничен пазар за Volkswagen се оказват САЩ. През 1968 г. 40% от продукцията на завода е пласирана на американския пазар. Неконвенционална и дори комична реклама от рекламната агенция, заела се да промотира Beеtle на американците, ги призовава да "Мислят на дребно".

"За разлика от Западна Германия, където ниската цена, качество и издържливост са новият еталон за нормалност в следвоенния свят, в САЩ Beеtle внася глътка свеж въздух в страна, чиято автомобилна култура е доминирана от размера и шоуто", пише Бернхард Ригер през 2013 г. в книгата си "Колата на народа".

1978 г. е последната, в която заводът във Волфсбург изкарва на пазара Beеtle. Тогава идва ред на новата ера - Golf. Това обаче не е краят на Beеtle, защото производството на модела се пренася в Мексико още през 1967 г. Всъщност, в Мексико произвеждат Beеtle до 2003 г. - по-дълго, отколкото самите германци са сглобявали култовите автомобили.

През 1998 г. под ръководството на Фердинанд Пиех колата е възродена. През 2012 г. дори получава осъвременен дизайн.

Краят на Beеtle идва в повратен за Volskwagen момент, докато концерна се възстановява от "Дизелгейт", скандала с подправените тестове за вредни емисии.

Последният Beеtle ще излезе от завода днес, на 10 юли, и от там ще отиде право в музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

K

преди 4 години

А си беше прав човека

11

Стамат

преди 4 години

Ех чичо Адолфе, ще те споменават още дълго смрадливите масони...

10

Анонимен

преди 4 години

Поредната статия, изчистваща имиджа на Хитлер. Няма производствена програма за автомобили за средната класа по негово време. Има само военна такава. Другото започва края на 50, където план Маршал работи с пълна сила. Менаджери са бившите от Райха, които не са съвсем забъркани с политиката, а евтината работна ръка е оцелелите от Германския народ. И няма никаква идилия, а къртовски труд за едното оцеляване. И базовия договор за дружно отстояване цената на стомана и производните и, който е ЕУ база.

fallback