снимка: Ройтерс

 Продажбите на нови автомобили в България са нараснали през април с 5,5% на годишна база и се повишават от 2852 продадени бройки преди година до 3008 нови коли сега. От началото на годината до края на април ръстът е по-скромен – с 2,1 на сто до 11 427 бройки, става ясно от последните статистически данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

През април европейският пазар на леки автомобили отбелязва като цяло относително стабилно представяне (-0,4%), като са били осъществени 1 303 787 нови регистрации. По изчисления на Investor.bg обаче, макар и минимално този месец, понижението е осмото поредно на месечна база, след като в редица страни се отчита забавяне на растежа. Това добавя ниви предизвикателства пред индустрията, която е принудена да прави рекордните разходи за електрически и свързани автомобили.

 Автомобилните акции в Европа приключиха сесията си вчера с ръстове, преди всичко заради новината, че САЩ ще отложат налагането на вносните автомобили с нови мита. Ръстът в търсенето на нови коли в ЕС сега се движи основно от страните от Централна Европа, които отбелязват ръст от 4,6% през миналия месец.

Най-силни растежи са отчетени в Литва (42,4 на сто), Кипър (39,4%) и Хърватия (22,4%). На другия полюс са пазарите във Финландия, Дания и Швеция с понижения от над 11 на сто.

Как се представиха петте най-големи пазара в ЕС вижте в продължението на материала в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

5

Gogo

преди 2 години

То 5% е добър ръст, но при продажби от 20000 нови коли на година това са си 1000 отгоре. Само в Германия на тримесечие се продават милиони, така че 5% на БГ пазара са нищо за производителите.

4

Анонимен

преди 2 години

То не е интересно така, отиваш и си купуваш нова кола. Друго си беше едно време чакаш 10 години после отиваш да купуваш, то си беше събитие, после събираш роднините да почерпиш, ех златни времена

3

Анонимен

преди 2 години

Егати скока, то почти е скок на място :)