Снимка: Reuters, архив
fallback

Нововъведения от Porsche: компанията обяви, че разработва автомобили, които самостоятелно ще отиват в сервиза за годишен технически преглед и обслужване.

Производителят на спортни коли работи с базирания в Берлин стартъп Kopernikus Automotive в създаването на изпитателен полигон на базата си в Лудвигсбург, северно от Щутгарт.

Там двете фирми ще тестват автономна технология, която ще позволи на автомобилите да се придвижват самостоятелно от паркинга до сервиза. Според представители на марката, целият процес ще бъде иницииран от монтьор, който ще използва таблет, за да повика колата и тя точно да се позиционира на мястото за обслужване. След като работата приключи, автомобилът ще може да се върне обратно на паркинга при собственика си.

В Porsche казват, че тази технология ще помогне на сервизните центрове да работят по-ефективно, без да е необходимо технически персонал да прекарва излишно време в събиране и връщане на автомобили. Планира се изпитателният полигон да бъде завършен в следващите няколко месеца, а резултатите от тестовете да бъдат обявени през 2020 г.

"Автономното шофиране фундаментално ще промени движението по пътищата само след няколко години. Ние обаче сме в състояние да използваме наличните днес технологични възможности, за да направим работните процеси още по-ефективни", казва Александер Хаас, ръководител на проекта.

Преди компанията да може напълно да развие своята автономна система обаче, тя трябва първо да създаде компютърен модел, което ще й позволи да проектира изкуствена мрежа, способна безопасно да изпраща колите на правилните места. Изкуственият интелект ще "измине" над 1,5 млн. виртуални километра, като "доставя" компютърно генерирани коли до цифровия сервиз и обратно, преди инженерите да започнат реалните тестове.

Още от света на автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Дошо

преди 5 години

Хм, винаги съм очаквал първи да са Ауди, но явно са некадърни за това.

23

1234

преди 5 години

За тази екстра ще искат 5000 евро поне, при нормална употреба тази кола не би трябвало да влиза повече от веднъж годишно в сервиз. За 5 г 5 пъти, за едно ходене 1000 евро! По добре да си извикам шофьор който ще я закара и върне за 150 евро макс! Ако се ходи по често значи си си купил москвич..... Пълна глупост. Колите вече ше ги крадат неприсъствено. Ще ги доставят директно на новия собственик в желан ден и час

22

1234

преди 5 години

Автономното шофиране ще направи движението 100 пъти по опасно за пешеходците, а при инциденти независимо какви кой ще плаща и лежи в затвора? Така ще се убиват хора безнаказано. Отделно автокрадците и хулиганите виждайки спряла кола на светофар без шофьор какво ли ще й се случи? Изкуствения интелект ще отвори нови фронтове срещу човека, всички филми ще се сбъднат

fallback