снимка: Ройтерс
fallback

Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc заяви в четвъртък, че няма да бъде печеливша през първото тримесечие, като същевременно започна да предлага за първи път 35 000-доларовата версия на своя седан Model 3 и добави, че световните продажби ще стават само онлайн - стъпка, предназначена да увеличи търсенето и да свие режийните разходи за производителя на електрически превозни средства.

Предупреждението за печалбата на главния изпълнителен директор Илон Мъск по време на конферентен разговор с членове на медиите, е противно на изявленията на Tesla от миналия месец, че очаква през първото тримесечие да генерира "много малка" печалба.

Акциите на Tesla поевтиняха с 3,4% в следборсовата сесия. Инвеститорите изразиха загриженост относно това дали Tesla ще може да поддържа маржове на печалба чрез съкращаване на разходите - като например последните съкращения, тъй като същевременно намалява цените на най-новия си автомобил.

Все пак понижението на цените може да отслаби притесненията на някои анализатори, че търсенето на по-скъпите версии на Model 3 започва да пресъхва в САЩ, особено след като федералният данъчен кредит беше намален наполовина тази година.

"Tesla иска да засили търсенето", казва пред Ройтерс Хаим Сийгел от Elazar Advisors. „В САЩ имаше забавяне, тъй като данъчните кредити се понижиха. (Има и повече) по-късни данъчни кредити, така че те се опитват да бъдат проактивни“.

Мъск често споделя, че стратегията му за Tesla бе да създаде по-скъпи коли – Model S и X - чийто успех в края на краищата ще доведе до автомобил на цена от 35 000 долара за масовия пазар, последван от джип, Model Y, който в момента се разработва. Но клиентите, запазили Model 3 на тази по-ниска цена, чакат вече близо три години, откакто Мъск го обеща за пръв път.

Целия материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

До шоферЕлектрокар = "electrocar" (англ. ез) electrocar = electro + car. А колите на газ?

18

шофер

преди 5 години

Колата е бензин или дизел. Другото е електрокар.

17

Анонимен

преди 5 години

София се напълни с х5, x6, ml и Q7. Общо регистрираните електрически коли в БГ са под 400 от 4+ милиона. Така че за "напълване" трудно може да се говори. То не че има и къде да я заредиш де. Ако толкова ви е мерак, регистрирайте се, вземете си електричка под наем ( даже и тесли има ) , карайте 100км и сами ще се убедите колко назад са още.Иначе като идея е супер.

fallback