Снимка: Reuters

Приходите от продажби на малките градски автомобили продължават да падат, като основната причина за това да новите екологични изисквания. През 2017 г. този тип превозни средства са заемали едва 8% от пазара в Европа и това поставя техните производители в доста тежка ситуация.

По информация на Automotive News Europe, в германската VW Group и френската PSA Group вече са сериозно притеснени относно бъдещето на сегмента на мини-автомобилите. И дори обсъждат възможността за прекратяване на тяхното производство за Стария континент.

Генералният директор на Volkswagen Group - Херберт Дийс, вече публично обяви, че новите екологични правила за вредни емисии, които влизат в сила през 2022 г., ще се окажат огромен проблем за производителите. Той посочи, че за да може напълно да отговаря на нормите през 2030 г., цената на модела VW up! трябва да скочи поне с 3500 евро. Сега мъникът се продава минимум за 11 000 евро.

"Смятам, че нашите клиенти просто няма да могат да си позволят подобно нещо", коментира Дийс.

В концерна PSA Group също има опасения, че ще се наложи спирането на производството на автомобили от този клас, което сега се осъществява съвместно с Toyota в завода в Чехия. Предполага се, че през 2021 г. Toyota ще стане едноличен собственик на фабриката, което ще принуди PSA Group напълно да се откаже от производството на моделите си  Peugeot 108 и Citroen C1.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 месеца

Германските автомобили отдавна не са на мода особено пък след дизелгейт. Истинският автомобил е Мазда. Това Японско чудо на техниката е без аналог в света. Даже дизеловият вариант на Мазда е в пъти по добър от немският. Няма пушек няма дим а като знам каква ние нфтата у БГ направо се чудя как върви и ускорява като като че ли съм и сипал бензин.

15

Гoшу

преди 5 месеца

До Alee
поздрави и на теб и на сите българи от Sydney. HSV са внушителни коли, Холден имат много американски модели тука. Хората харесват HSV тука, държат цена

14

дедо

преди 5 месеца

само не спирайте Игнис-а, уникален е!!