Черна, мощна и голяма.Това за българина е хубавата кола. На практика обаче той избира друго. Продажбата на нови автомобили в България се е активизирала през последната 2018 г., но още не може да се достигнат продажбите на нови коли от преди 10 години. Това каза Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки годишния рекорд, в Словения, страна с 3 пъти по-малко население от България, се продават 2 пъти повече автомобили от нас, посочи Цаков. Продадените автомобили втора ръка у нас са над 267 000. Съотношението в продажбите на нови и на втора употреба автомобили е приблизително 1:6,2, на всеки нов автомобил са продадени малко повече от 6 стари коли. 

"Автомобилите са бизнес, структуроопределящ за икономиката на всяка една европейска страна, независимо дали е производител или вносител. България е с икономически ръст и това се вижда и в покупката на автомобили".

Гостът изрази съмнение във възможността на страната ни да стигне скоро словенците - въпреки промяната в съотношението на продажби между автомобилите втора употреба и новите, то новите са под 5 % от тези, които се движат в страната. Десетилетия ще трябва да изминат, за да може покупателната способност на българите да ги изведе до средно европейско ниво.

"Българите са силно зависими от цената, но не избират лоши автомобили, най-продаваната марка за последните 4 год. у нас е Dacia, поради доброто съотношение между цена и качество. На второ място по избор на нови автомобили е Renault, а на трето място е Шкода... Ако попитате българина коя е най-хубавата кола, той ще ви каже, че тя е черна, мощна и голяма".

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 3 години

В Щатите всеки си кара каквото има. Няма Стара и нова кола, може да е на три години и да е издигала. Може да е Шкода 105L и да е супер.

20

Анонимен

преди 3 години

До до Gosho ot DrujbaЛозенец Е България. Просто има разни неприятни части в България ...

19

Анонимен

преди 3 години

Ето така се съобщава новина.А не - По родните пътища: Пет от шест коли - стари