pixabay
fallback

Учени от БАН са разработили нова методика за изследване психологическата годност на шофьорите. Проектът е възложен от Министерството на транспорта с цел повишаване нивото на пътната безопасност и превенция на рисковото поведение на пътя.

Действащата сега методология за оценка на психологическата годност на професионалните шофьори е от 70-те години, казват учените от Института за изследване на населението и човека и смятат, че е време тя да бъде променена.

Новата оценка е насочена и към водачите с отнети свидетелства за правоспособност заради нарушение на пътя. Рисковото поведение учените свързват с:

"Когато човек е поради някаква друга причина ядосан, гневен, когато е склонен да търси вината за събитията в другите, а не в себе си, е по-голяма вероятността да допуска грешки, защото не е критичен", казва пред БНР Росица Рачева от Института.

Проф. Антоанета Христова обяснява част от новите моменти в методологията: "Като например търсенето на провокация, търсенето на усещане - колкото повече си човек, който търси усещане, толкова повече поемаш риск".

За да влезе в сила новата методология обаче трябва да се измени Наредба 36, която регламентира изискванията за психологическата годност и реда за провеждане на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

БАН Се продава

преди 5 години

НАпомняме че Всичко ЗАПИСАНО С ЗАБРАНЯВА СЕ в ЗАКОНА за движение по пътищата от 1968 година е ЗАПИСАНО С Убити ,РАНЕНИ И ОСАКАТЕНИ вкл ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕТО НА Отлвичащи внимаето на водача лепенки на прендо стъкло..ТЕРОРИСТИТЕ От КАТ Принуждават милиони да лепят нагло вредни холограмни оръжия на предни стъкла..

31

БАН Се продава

преди 5 години

ДА направят тестове за вменяемост на МВР КАТ И Депутатите.ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА Движението с включени фарове през деня освен в случаите на намалена видимост.КАТ принуждават милиони водачи да НАРУШАВАТ ЗАКОНА вкл с включени фарове против мъгла денем и нощем..Известни експерти предупредиха че всички имат проблеми с ослепяване ,заслепяване и трайно увреждане на зрението от високо вредни халогенни ксенонови лазерни и лед фарове вкл денем и нощем,Тестове го доказват за минути.

30

Радостин

преди 5 години

Любопитен съм как неграмотен човек може да прочете и научи ПЗДП.да вземе изпит по теория и управление на МПС.да положи успешен психотест и да го пуснат да убива невинни хора?Последния случай е от Карнобат-загинаха две жени.Интересно ми е не защото не зная как се случва.а защо го допускаме2

fallback