Снимка: архив, Булфото

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова ръководството на отдел "Пътна полиция" – СДВР обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и ситуацията на пътя и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

От полицията напомнят на шофьорите да проявяват особено внимание, търпимост и толерантност при преминаване покрай пешеходни пътеки, детски градини, училища и жилищни зони.

Същевременно е необходимо участващите в движението пешеходци да се съобразяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при възможност да използват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си.

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са подготвени за пътуване. Това предполага най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, така и резервоарът с гориво;

- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка през приложението на АПИ lima. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;

- при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците:

- да не забравят, че и те са участници в движението;

- апелът към тях е по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат;

- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейват, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Коментари Напиши коментар

25

Отапи

преди 2 години

Да, поради това че сме некъдарни и алчни и крадливи и пътищата са ни под всякаква критика , тоест несигурни, ако тръгнете на път си носете готварска печка, алпийско обурудване, ски или шейни, спални дюшеци, суха храна, компоти и консерви за една седмица, макари с конци, бельо и дрехи.....щото ако сте тръгнали на 300 км не се знае нищо!

24

таксиметров акъл

преди 2 години

Ако имате едно газово котлонче от туристическите 2--3кг отгоре с туристическо котлонче което се навива директно на бутилката --метнете го в багажника и без това зима по малко се обикаля и ако не дай си Боже някъде в Бг го закъсате за по дълго да не горите бензина и кой на каквото кара палите котлончето на мястото на пътника примерно---и отваряте леко предните 2-прозореца ще издържите много време ,ако ситуацията е бедствена--това сериозно ви го казвам защото колата някой път отказва......

23

До 11

преди 2 години

Преди 1989 година нищо не ми откраднаха от новата кола, но вярно че, че си махахме чистачките, за да не ги откраднат. След 1989 година от същата кола, над 10 пъти ми сваляха фаровете, 6 пъти ми крадоха акумулатора и три пъти ми откраднаха гумите заедно с джантите. Чистачките направо ми ги чупеха. При съседите беше същото.