Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 30.10.2018

Електромобили – подарък от държавата за гражданите! Кога?

Държавата да финансира закупуването на електромобили за лична употреба. Това предложиха от асоциация "Активни потребители".

Според тях новите по-високи данъци с екотакса за автомобилите у нас няма да направят по-чист въздуха.

Възможно ли е обаче държавата да финансира закупуването на електромобили?

576 - толкова е броят на електромобилите към днешна дата в България. Зарядните станции в нашата страна са на едни от последните места по своя брой в целия Европейския съюз, предаде Bulgaria ON AIR.

Във Франция отстъпката за собственици на дизелови коли, които ги заменят с електромобили, е до 6300 евро и допълнително други 3700 евро.

Във Великобритания субсидията е до 4500 паунда, а около 4000 евро дават в Германия.

У нас на субсидия имат право само министерствата, държавните и общински структури. Отпуска ги Националният доверителен екофонд. Оттам обясняват - повече от половината заделени средства по това перо остават непохарчени.

Затова и от "Активни потребители" настояват парите да се дадат на гражданите.

В ефекта е убеден и Никола Газдов, който всеки ден се придвижва с електромобил в града. Ползва го под наем.

От неправителствения сектор се обявиха и против друга спорна мярка, която се очаква да бъде гласувана от депутатите. Според нея най-незамърсяващите околната среда автомобили, тези с газови уредби, ще заплащат данък като бензиновите или дизеловите коли.

Коментари Напиши коментар

52

стъд

преди 6 месеца

тоз пък лудия. в норвегия е доста по студено от България и колите са широко разпространени там от години. също и канада. нашия ганчо притеснен пак, че и потресен

51

хъш

преди 6 месеца

Поредната неолиберална изкукала идея ....зелен електромобил ...тра-ла-ла. Искам един от тези еко да се качи приз зимата на -20 рано в 5 часа и да го видя до къде ще се дотетри с този еко таралясник. Лансиращите идеята за тези автомобили политици искат да обедят простолюдито колко е добре да се возиш в такова недоразумение, докато те летят до Брюксел и обратно в бизнес класа.

50

Ще допълня 45:

преди 6 месеца

Грубо, енергийният ни микс е 47% термични централи, 35% АЕЦ и останалото - възстановяеми. Което значи че поне 2/3 от производството бълва отпадъци, с които се справяме като ги трупаме някъде. А част от тях са и повече от опасни.

Опасявам се, че в бъдеще към тях ще трябва да добавяме и батериите на елктромобилите. Ще кажете, рециклират се. На всички любители предлагам разходка за някои уикенд до Габер, Драгоманско, където ще могат да се нагледат на ливадите над селото пълни с нарециклирани гуми.