Снимка: архив, БулФото

Кражбата на кола ще се наказва със затвор от 1 до 10 години. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене поправки в Наказателния кодекс, предложени от кабинета.

В НК се създава нов квалифициран състав на кражба - когато предметът ѝ е моторно превозно средство. Промените предвиждат още приготовлението към кражба на автомобил да се наказва като самостоятелно престъпление.

С измененията отпада възможността за налагане на алтернативното наказание "глоба" в случаите на противозаконно проникване в чужда кола.

Парламентът прие и промените в НК, внесени от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти за нелегалното производство на алкохол и цигари.

До тях се стигна заради разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат, заради която собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 9 души попаднаха в ареста.

От 1 до 10 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лева вече грози всеки, който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, решиха депутатите.

До момента НК преследваше само продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. Така че управляващите спешно изготвиха промените, за да запушат пропуските в законодателството.

Законотворците решиха още, че и притежанието на самата техника за т.нар. нелегални цигарени фабрики, също ще се счита за престъпление.

Поправката в НК предвижда да се наказва с 3 години затвор този, който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол или тютюневи изделия.

С проекта за промени в НК се правят изменения и в Закона за тютюна и в Закона за акцизите и данъчните складове. За издаване на лиценз вече ще се иска и документ за произхода на машините и съоръженията за производство на тютюневи изделия. Този документ трябва да доказва, че те са придобити от лице, регистрирано по Закона за тютюна, след проведена публична продан или от лице, което е извършвало дейност с тях като лицензиран складодържател.

Създава се регистър на лицата, извършващи внос, производство, продажба, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия.

Регистърът ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката. Редът и начинът за водене на регистъра се уточняват в наредба.

Тези, които пропуснат да се впишат в регистъра, ще се глобяват с 500 до 5000 лева.

Коментари Напиши коментар

16

Професор

преди 3 години

До АнонименТъп ли си или се правиш????

15

Анонимен

преди 3 години

Поптодорова открадна крем за 820лв и нищо. А за стара кола, която не струва и 800лв, ще лежат от 1 до 10 год. Браво на Бг правосъдие! По сталинистки! Так держать!Естествено в основата на този "демократичен" закон са ОП.

14

Анонимен

преди 3 години

Автокрадците няма от какво да се притесняват. МВР открива 1 от 7 кражби. Според тяхната статистика. Реално процентът е още по-зле.