Снимка: BMW

Следващите 10 години могат да донесат повече промени в автомобилния свят, отколкото предишните 100. В тях може да се откажем от бензина и дизела, от шофирането и дори от притежаването на кола във вида, в който я притежаваме днес.

В бъдеще споделената мобилност ще е доходен бизнес, обяви в предаването "Колела" по телевизия Bulgaria ON AIR Питер Нота, директор на BMW Group по продажбите и маркетинга.

"Твърдо вярваме, че в бъдеще споделената мобилност ще е доходен бизнес и вече имаме много натрупан опит с DriveNow, която функционира в много градове. Същото се отнася и до нашата услуга ParkNow - всъщност любопитно е, че с нея днес BMW е най-големият доставчик на дигитални решения за паркиране в света", посочи Нота.

"Ако се върнем назад, имаше време, когато хората само купуваха автомобили. След това в много части на света бяха добавени опции като лизинга. Което всъщност доведе до сериозен ръст на пазара, защото направи премиум автомобилите достъпни за повече хора. Вярвам, че концепции като споделянето и мобилните услуги ще увеличат още повече достъпността на автомобила. И съответно пазарът ще продължи да расте. Може би с друг тип растеж, но все пак растеж", изрази мнение експертът.

По думите му основните двигатели на промяната в пазара на автомобилите ще бъдат четири -  свързаността, електрификацията и накрая споделянето и свързаните с него услуги.

"Колкото до електрификацията, сега е много важно да се съсредоточим върху нови, привлекателни модели. До 2025 година ще представим още 25 такива автомобила - половината изцяло електрически, останалите зареждащи се хибриди. Разбира се, това ще има ефект върху следпродажбеното обслужване. Но този ефект ще идва постепенно, и ще мине много време, преди да се прояви напълно", сподели плановете на BMW Нота.

Цялото интервю с Питер Нота за бъдещето на автомобилите и на BMW в частност вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase