Снимкa: Nissan

В края на 80-те години на миналия век светът на двигателите очакваше големи промени, а автомобилните производители имаха нужда от свежи и необикновени решения, за да удържат на конкуренцията.

Именно поради тази причина през 1989 г. японската компания Nissan представи на широката общественост новия си прототип, наречен Neo-X. Той бе оборудвана с най-иновативните системи за сигурност по онова време, чиято употреба трябваше да започне чак в далечното бъдеще.

Този концептуален седан бе показан на автомобилното изложение в Токио. Размерите му бяха 4980 мм дължина, 1870 мм широчина и 1350 мм височина. В автомобила бяха инсталирани голям брой електронни устройства, немислими за онова време. Например, стъклата се затъмняваха при натискането на бутон. Броните на автомобила пък предупреждаваха, когато наблизо бъде засечен обект.

Освен това Nissan Neo-X имаше мощен компютър, който наблюдаваше работата на двигателя, трансмисията, въздушното окачване, кормилното управление и спирачките. Автомобилът можеше да се похвали и с прожекционен екран, холографски приборен панел, както и сензорен централен дисплей, който показваше настройките за климатика, навигация и картина от камерите за нощно виждане.

Задвижването на Nissan Neo-X бе поверено на 8-цилиндров двигател с обем от 4,5 литра, който развиваше максимална мощност от 270 коня. Той работеше в тандем с 5-степенна автоматична скоростна кутия, а задвижването беше на четирите колела.

Прототипът обаче така и не влезе в серийно производство, но японската компания взаимства от него много неща в бъдещите си модели.

Още снимки на Nissan Neo-X вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase