Снимка: Reuters

Японската компания Honda демонстрира работата на нова система за сигурност, чиято цел е да намали броя на катастрофите по кръстовищата.

В основата на Smart Intersection са четири камери, монтирани на всеки ъгъл на кръстовището, които засичат обекти на разстояние до 91 м. Изображението от тях се предава на изчислителна платформа, където с помощта на софтуер, разработен от компанията, се създава 360-градусова картина на терена и се класифицират превозните средства и другите движещи се обекти (пешеходци и велосипедисти).

Съответната информация се предава на автомобилите, свързани към системата, чийто бордов компютър декодира данните и извежда аудиовизуални предупреждения, като помага на водача да предприеме правилните действия за избягване на евентуални сблъсъци.

Това позволява на автомобилите буквално да виждат през стените на сградите, независимо от метеорологичните условия, което прави преминаването на кръстовищата значително по-безопасно. Според статистиката, до 40% от инцидентите в САЩ стават на кръстовища, при които загиват 7000 американци всяка година.

Пилотното стартиране на системата, разработено с подкрепата на властите в американския град Мерисвил, щата Вашингтон, стана част от проекта 33 Smart Mobility Corridor, в рамките на който ще бъде създадена зона за безопасно движение на безпилотни и свързани с мрежата превозни средства на 56-километров участък на магистрала № 33.

Засега Honda обаче не споменава дали планира да тества системата и в други страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase