Снимка: Reuters

Много шофьори предпочитат да не пият вода или други течности преди и по време на дълго пътуване, тъй като се притесняват, че ще им се наложи да отидат до тоалетна и това ще провали изготвения им график за пътуването. Оказа се обаче, че това може да се окаже сериозен проблем, особено ако пападнат в задръстване.Защото учени доказаха: жадният водач е много опасен на пътя.

Изследване на учени от британския Университет Лафбъро разкриват, че игнориране на жаждата от страна на водачите на превозни средства може да има тежки последствия. Те са категорични, че пресъхналата уста и желанието за глътка течност или сок оказват сериозно влияние върху действията на шофьорите.

За целта учените са провели експеримент, в който да участвали 12 мъже. Всеки от тях е имал шофьорска книжка от повече от 2 години. Участниците в експеримента са влезли в ролята на хора, каращи шофьорски курсове и са изпълнявали стандартни упражнения на тренажори. През първия ден са получавали по 200 милиграма вода на всеки час, а на втория ден дозата е намалена на 25 милиграма.

Резултатите са изумителни – през първия ден "курсантите" са направили общо 47 грешки, докато през втория броят им е нараснал до 101, което е съпоставимо с резултата на много уморен заради недоспиване шофьор или пиян човек зад волана.

Изследователите отбелязват, че заради обезводняването при шофьорите се получава слабост, умора, болки в главата и дезориентация. В резултат на това водачът започва да губи концентрация, реакциите му се забавят и той бързо се уморява. А всичко това го прави особено опасен на пътя.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase