Снимка: БТА

През май Владимир Путин встъпи официално в поредния си президентски мандат, като по време на церемонията се състоя и премиерата на новата лимузина, която е част от проекта "Кортеж".

Още по темата

Новата лимузина замени досегашния Mercedes Pullman, който возеше президента.

По време на встъпването в длъжност дългия 6,63 м автомобил събра погледите на всички. Сега пък стана ясно, че новооснованата руска фирма Aurus планира да пусне на пазара този модел, така че всеки богаташ да може да си позволи да се вози в същото возило, като самият Владимир Путин, посочва "Труд".

Aurus Senat има два варианта – къса версия (4,30 м) и дълга (6,63 м), при която в огромната кабина има място за седем пътници. Дългият модел стъпва върху шаси с гигантско междуосие от 4,30 м и разполага с бронировка за защита срещу куршуми и гранати.

Под предния капак на двете версии обаче работи един и същ двигател. Моторът е бензинов V8 с обем 4,4 л и мощност 600 конски сили.

В определени случаи той се подпомага от допълнителен електрически агрегат с капацитет 100 коня.

Техниката е руска, включително 9-степенната автоматична трансмисия и въздушното окачване с електронен контрол. За други компоненти обаче, най-вече за електрониката, руският производител се е обърнал към водещите германски автоконцерни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase