Снимка: Булфото, архив
fallback

Поскъпване за едни, поевтиняване за други. Такава ще е ситуацията, ако се въвдете системата "бонус - малус" за Гражданската отговорност. За нарушителите застраховката може да скочи от 100 до 400%, за изрядните пък - да поевтинее с 8 до 42%.

Така ако сега полицата е около 200 лева, то нарушителите ще плащат около 1000 до 1100 лева, а пък изрядните ще плащат около 100 лева или дори по-малко.

Това показват обобщените сметки в поръчания от Комисията за финансов надзор (КФН) доклад на консултантската компания “Ърнст енд Янг”.

Oще по темата

Разработката предлага 11 сценария, които комбинират различни фактори за определяне на цената, пише "24 часа". Вариантите се различават по размера на точките, които носят различни фактори за определяне на цената на полицата.

Идеята на новата методика ще е всеки застраховател да избере как да постъпва с недобросъвестните и да стимулира останалите.

Факторите, които в момента определят цената на задължителната полица - стаж на шофьора, възраст, населено място и кубатура на колата, ще се запазят.

Към тях ще бъдат добавени и такива, които оценяват поведението на пътя в последната година и всяка следваща след въвеждане на новата система.

Всяко от документираните от КАТ нарушения ще носи точки, като тежестта им зависи главно от размера на санкциите, предвидени в закона. При рецидив наказателните точки се удвояват.

Всеки от вариантите предвижда да се водят две досиета - на водачите и на автомобилите.

Достъп в реално време до тях ще имат както застрахователите и гаранционният фонд, така и контролните органи.

Мощността на колата, годината на производство, техническите прегледи, редовното ѝ поддържане ще влязат в досието на автомобила и също ще носят наказателни точки.

През миналата седмица финансовият регулатор изпрати доклада за обсъждане в транспортното и вътрешното министерства тъй като се оказа затруднен в избора на водещ сценарий. Очаква се през есента да се проведе обществено обсъждане.

От финансовия регулатор, ръководен от Карина Караиванова, отказаха коментар по темата, докато не се произнесат МВР и транспортното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

az

преди 5 години

До Анонименявно си някой велосипеделист от ония агресивните измислени герои...

30

Анонимен

преди 5 години

Защо за изрядните застраховката не поевтинее със същия процент, с който се увеличава на прегрешилите. Не ви ли писна да вдигате непрекъснато гражданската отговорност. Стига долно про бен лобизъм.

29

Прокопий

преди 5 години

Значи няма значение какво си правил и какъв си бил до сега? Колко стаж имаш и дали си правил нарушения? Занулили са те като прочетен вестник. След 10 години, ако си жив и имаш пари за нова кола, ще ти намалят ставката, но пък ще ти увеличат главницата. Хитро са го измислили. В тая страна няма радости.

fallback