Снимка: AutoMedia.bg
fallback

Германски дилър на ексклузивни автомобили продава изключително интересна състезателна кола – Mercedes 190 E 2.3-16, карана от трикратния световен шампион във Формула 1 Ники Лауда.

Става въпрос за колата, с която Ники е участвал в Състезанието на шампионите през пролетта на 1984, организирано за откриването на основно ремонтираната писта "Нюрбургрин"”, като събитието спомага и за лансирането на новия тогава модел на марката. Предполага се, че цената на автомобила може да достигне 230 000 евро, тъй като става въпрос за кола от изключително скромна серия.

Колата е оборудвана с ролбар в купето, спортно окачване, състезателни спирачки и анатомични седалки. Добавен е и по-голям резервоар, диференциал с повишено триене и дори система, контролираща работата на окачването, която го доближава до действията на активното окачване.

Двигателят е 2,3-литров с 185 конски сили и 235 Nm въртящ момент. Максималната скорост на този 190 Е е 230 км/ч, а ускорението му от 0 до 100 км/ч е 7,3 секунди.

А този автомобил е толкова специален, защото е каран от Лауда, който тогава е една от големите звезди във Формула 1, след като се е завърнал в спорта, убеден от Рон Денис да оглави атаката на възродения тим McLaren.

В Състезанието на шампионите на "Нюрбургринг" Mercedes кани всички живи шампиони във Формула 1 плюс изгряващи звезди като Ален Прост и Айртон Сена.

Видео от легендарното и уникално състезание вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

амг

преди 6 години

старите мерцедеси са здарави и още си ги карат в албания африка и някой бивши съветски републики в азия дето завършват на СТАН

11

ево

преди 6 години

Уникален автомобил МБ 190 учебната ми кола беше такава едната бензин другата дизел и двете бежави здрави и сигурни автомобили само поддръжка гориво масло и некви шарнири помпа съединител за всичките години през които ги е имал инструктора вече такива нема има ескласи за по сто бона после на петата година баи баи икономиката на 21 век !

10

Вангу

преди 6 години

35 години яка класика

fallback