Снимкa: BMW

Едва ли вече има човек, за когото е тайна, че много утвърдени компании бяха спасени от джиповете. Оказа се, че светът има нужда от SUV класа, който и до днес е особено популярен.

BMW също не се сдържа и представи своята X5-ца, а впоследствие заформи цяло X семейство. В основата на тази експанзия обаче стои един концептуален модел, представен на автомобилното изложение в Детройт през 2001.

Той се казва BMW X-Coupe и е базиран на X5. Купето му е изработено от алуминий, задвижващи са четирите колела, а под капака му е монтиран 3.0-литров турбодизелов двигател с мощност 184 к.с. и 450 Нм максимален въртящ момент.

Сещаме се за него на фона на премиерата на BMW X2, който е третият SUV модел с Coupe стилистика на баварците. Именно концепцията X-Coupe сигнализира на всички, че компанията от Мюнхен ще поеме по този път - разработката на атрактивни джипове с плавно спускащ се назад покрив, наподобяващ линиите на спортен автомобил, отбелязва AutoMedia.bg.

Най-просто казано, BMW X-Coupe изглежда като спортен автомобил, качен на високо окачване. За изграждането му инженерите на BMW използват платформата на първото поколение на X5 и я покриват с изцяло ново алуминиево купе със само две врати.

За разлика от днешните X4 и X6, които са много близки като дизайн до X3 и X5, прототипът X-Coupe изобщо не прилича на тогавашния X5. Всъщност моделът прилича повече на спортното купе Z4, който се появява няколко години по-късно. Колкото до естетическите му качества, можем да кажем само, че красотата е в очите на гледащия.

Сигурно е само, че X-Coupe няма да остане в историята като един от най-хубавите автомобили на BMW.

Още снимки и информация за него вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase