Снимка: Brace-Automotive
fallback

Хакерите могат да убият милиони хора, като проникнат в системите на автомобилите, оборудвани с функции за дистанционно управление. Това пише The Times, като се позовава на изследване на американски учени и експерти по безопасност.

"Съвременните автомобили представляват "отворена врата" за хакерите, а от възможността да бъдат "хакнати" машините могат да се възползват не само терористи, но и цели държави, воюващи с други страни. Така колите ще се превърнат с смъртоносно оръжие", се казва в публикацията на английския вестник.

Според експерта по компютърна безопасност от Университета в Ню Йорк – Джъстин Капос, хакерите могат да поставят под контрол почти всяка кола, произведена след 2005 г. Застрашени са и някои автомобили, произведени през 2000 г.

"Това е проблем на националната безопасност за много държави. Всяка нация с възможност за кибер-атака може да убие милиони граждани, след като хакне техните автомобили", категоричен е Капос.

Експертът уточни, че хакерите могат да стартират двигателя от разстояние, както и да контролират кормилната уредба и спирачната система на автомобила, а също така и да блокират хора вътре. Голямата заплаха се дължи на включването на колите към Wi-Fi.

В изследването се припомня, че през 2015 г. бе направен експеримент, при който двама компютърни експерти с помощта само на лаптоп успяха да поставят под свой контрол Jeep Cherokee. Година по-късно китайски експерти хакнаха и Tesla Model S, което принуди американския производител на електромобили да промени изцяло програмното оборудване на колите си.

Повече подобни новини четете в Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Глупости на търка...

преди 6 години

Фантастиката и реалността са две различни сфери. Това че някой наща навлизат в бита, не значи че трябва да треперим от новостите. За да "хакне" някой нещо, то трябва да е онлайн свързано. Ако производителят е имал глупостта да свърже кола с и-нет така, че да се поеме управлението й - то той е най-малкото- ***. Винаги се предвиждат варианти така , че човек да вземе последното решение-по кораби и самолети е така. Тези хаквания са за Холивудските филми!!!

17

Ники

преди 6 години

Глупости! То на тази логика могат и сателити да свалят или самолети, като отнемат контрола на пилота. Може и влскове да сблъскват. Да не говорим, че могат да източат банките. Могат да хакнат и цели държавни системи....НО нищо от това не се случва. Така, че дишайте и колите ще са достатъчно сигурни.

16

балама

преди 6 години

Бе, оня самолет дето го забиха в Алпите дали може да е "хакнат", а?След предварително проучване, че пилотът е посещавал психиатър. За достоверност на версИята.

fallback