Снимкa: Hennessey

Американското ателие Hennessey представи в рамките на изложението SEMA 2017 новата си хиперкола Venom F5. Според производителя, автомобилът ще може да развие максимална скорост от 300 мили в час (483 км/ч). Това го превръща в най-бързата серийна кола на планетата.

За разлика от своя предшественик, Venom F5 е построен от нулата, като не са използвани вече готови компоненти. В компанията са решили да се откажат от шасито на Lotus, използвано за предишния Venom GT, като новата конструкция е изцяло от карбон и въглеродни нишки.

Коефициентът на аеродинамично съпротивление при купето е 0,33. За сравнение при Venom GT то беше 0,44, а при Bugatti Chiron – 0,38.

Хиперколата със задно предаване е оборудван със 7,4-литров туин-турбо V8, който е специално разработен за него. Мощността на двигателя е 1600 к.с. и 1762 Нм въртящ момент. Той работи в комбинация със 7-степенна роботизирана скоростна кутия с един съединител.

Като опция е предвидена и механична кутия, но в този случай шофьорът ще трябва да се "бори" с пробускуването и със специалния тракшън-контрол, който работи на основата на GPS-данни при скорост до 225 км/ч.

Очаква се Venom F5 да ускорява от 0 до 300 км/ч за 10 секунди, а до 400 км/ч – за 20 секунди. Както стана дума, максималната скорост е 483 км/ч. За сравнение, сегашният световен рекордьор – Bugatti Veyron, разви 431,5 км/ч.

Още снимки и инфорамция на най-бързата серийна кола на планетата вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase