Снимкa: Daimler

Компания Smart разкри своята нова концепция за градски автомобил, който ще се движи автономно. Тя се казва Vision EQ и използва за основа модела Fortwo, като е част от плановете на концерна Daimler за бъдещето на подобен тип превозни средства.

Това е първият Smart в EQ-модел в гамата на Daimler, която трябва да се разшири с десет електрически превозни модела до 2022 г. Последният от тях ще бъде изцяло електрически кросоувър, като според Анет Винклер, главен изпълнителен директор на Smart, именно подобен тип автомобили са бъдещето на градската мобилност.

"Тези машини ще предлагат редица иновации като автономна система за управление, максимален брой възможности за комуникация и персонализиране на данните при най-малката промяна", обясни Винклер.

Smart Vision EQ Fortwo е изграден и с друга важна цел - споделяне на данни с други превозни средства на пътя. Концептуалният модел няма контролни прибори като педали и волан, а функциите за управление се управляват от мобилно устройство или чрез гласови команди. Вместо традиционното табло, концептуалният Smart разполага с 24-инчов главен дисплей и два 4-инчови дисплея от двете страни.

Екстериорът се отличава с черна предна решетка, оборудвана със система за комуникация с другите участници в движението. Вратите са покрити със специален филм, който може да бъде активиран при искане на водача.

Друга характерна черта на модела са LED-дисплеите, които заменят традиционните фарове и стопове. В случая задните светлини могат да предават и информация за пътната обстановка.

Електрическата задвижваща система се захранва от комплект батерии с капацитет на30 кВт/ч. В Smart Vision EQ Fortwo е вградена и функция, която придвижва сама автомобила до зарядна станция, но само ако колата не се използва.

Още снимки на уникалния модел вижте в AutoMedia.bg

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 5 години

Ако се вози маце по бикини и не се активира т.нар. спец филм, както е писал Ангелов по-горе трябва и едно одеялце да има под седалчицата- ей така да се покрие криво-ляво!

6

Анонимен

преди 5 години

без волан можено за *** не е сигурно............................Е, ТЕ ЩЕ СЕ ВОЗЯТ В КОЛАТА.

5

малкия содому

преди 5 години

Добре, че е само без волан. И без *** - все пак ще мога да качвам козичкиииииииииииииииииииии. И ще ги возя до кой квартал?Содому, 160см, 160 кв.см. без коса, Габрово