От началото на 2013 г. руските медии периодично информират за разработката на проекта "Кортеж", под шапката на който трябва да бъдат създадени нова лимузина за президента на Русия Владимир Путин, както и останалите возила от неговия кортеж - седан, миниван и SUV-модел.

Сега обаче стана ясно, че първият модел от гамата на "Кортеж" отпада – московският институт НАМИ е спрял разработването на SUV-модела заради липса на средства. Въпрос на време е, отново по същата причина, да спре работата по целия проект, въпреки че засега официалната версия е всички ресурси са пренасочени към другите три модела от гамата, но никой не се ангажира с точните срокове на въвеждането им в експлоатация.

Моделите се изграждат върху специална модулна платформа и вече преминаха краш тестове в Русия и Германия.

Точно бъдещата лимузина на Путин и останалите модели от проекта "Кортеж" бяха използвани от жълтите медии в последните години за новини от рода на: "Бомба! Руска лимузина смая света!" или "Шок! Руската индустрия отвърна на Америка" и т.н.

Предполага се, че производството на моделите от проекта "Кортеж", ако все пак започне, те ще носят марката Aurus. Първите 14 коли трябва да са готови тази година и да бъдат предадени на ФСО (Федералната служба за охрана), която охранява Путин. А дебютът им пред широката публика е насрочен за май 2018 г., когато е встъпването в длъжност на новия президент на Русия.

По-рано министърът на търговията и промишлеността на Русия Денис Мантуров обяви, че разработването на SUV-модела трябва да приключи до края на 2017 г. Това негово изявление беше в отговор на първите информации, че моделът ще падне в жертва заради липсата на пари.

Но Мантуров поясни, че от 2018 г. трябва да започне "масовото производство" на моделите от проекта "Кортеж". Годишното производство трябва да е 300 коли, като то трябва да бъде увеличено, ако има по-голямо търсене. На по-късен етап производството трябва да бъде отново увеличено, но вече с по-достъпни версии на основните модели, които ще се предлагат и без броня.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase