Снимка: flickr
fallback

Да се криминализира превъртането на автомобилните километражи, искат от Съюза на българските автомобилисти. Те предлагат дори наказанието за манипулирането да е затвор, тъй като то крие рискове за безопасността на автомобили и шофьора.

Страната ни е сред най-големите потребители на автомобили втора ръка – вносът е предимно от Германия и Италия, където измамите с превъртането на километражи бележат ръст.

Oще по темата

Всяка трета употребявана кола е с манипулиран километраж, сочат проучвания.

Затова от СБА предлагат да се направи и възможен достъпът до данните от автосервизи или пунктовете за годишни технически прегледи, откъдето колите минават – така новите собственици биха могли да проследят километрите на колата през годините.

Според заместник шефа на транспортната комисия в парламента Иван Вълков обаче криминализирането е крайна мярка, защото манипулацията е трудно доказуема.

Иначе у нас километражи се превъртат в автосервизи и квартални гаражи, казват експерти пред bTV. Цената за тази услуга е между 30 до 100 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 7 години

През 2007г също си внесох лично немска марка кола,която беше на 6 години и 155 000км(реални с пъна сервизна история,а преди да я платя звънях в официалния дистрибутор там).Все още карам колата,като километража и показва 282 000км.Не съм сменял нищо серизоно освен масло на 8000км, консумативи и части по окачването като биалетки и тампони.Вие си правете изводите какви автомобили си купувате на по 150 000 км и на 12 години...

35

Анонимен

преди 7 години

до 35: експлоатирането на една сграда след края на живота й е вредно само за собственика, не е като при превозните средства да страдат всички. Така че няма логика да бъдат поощрявани нито старите нито новите сгради. Докато когато се поощрява ползването на стари коли всички са подложени на опасност, и се влошава въздуха до рекордни нива.

34

До 34

преди 7 години

Като си започнал карай наред!Искай по-висок данък за по-старите жилища, а не по-нисък, както е сега. Според теб, това спирало прогреса на икономиката. Държавата трябва да поощрява модернизирането, а не тъпченето на едно място със стари сгради, нали това искаш?

fallback