Снимка: Jaguar Land Rover
fallback

Групата Jaguar Land Rover патентова технология, която ще направи автомобилния ключ напълно излишен.

Става дума за технология, при която чрез специални камери, автомобилите ще разпознават всички лица, намиращи се в близост до тях.

Според информация на патентното ведомство, функционирането на системата ще се осъществява с помощта на две камери, разположени отстрани на каросерията на превозното средство. Те ще "виждат" не само пространството пред себе си, но и встрани, като ще осъществяват разпознаването на два етапа. При първия камерите ще заснемат лицата на хората от разстояние, а при втория – от непосредствена близост.

Двете снимки ще се сравнят с тези, които се намират в паметта на самия автомобил. Ако системата разпознае собственика или някой друг, който е вкаран в базата данни, вратите ще се отварят без да има нужда от ключ. Само една от двете снимки обаче няма да бъде достатъчно за задействане на системата.

Технологията на Jaguar Land Rover не само ще избави собствениците на автомобили от необходимостта да носят ключ от автомобила в себе си, но и ще намали вероятността от кражба на превозното средство, отчитат специалисти.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

да бе

преди 7 години

Значи вече колите ще се крадат с размахване на снимка на собственика пред колата :)Пък ми е интересно и в дъжд, мъгла и сняг как ще разпознава. Хеле пък като натрупа сняг, собствениците ще си носят стъргалките с тях, щото иначе разриваш с ръце и стържеш с нокти докато камерата те види и ти отвори багажника да си вземеш стъргалката. ;)

13

эээ

преди 7 години

Това с камерите е много забавно, имах такова разпознаване на лаптопа, един уикенд ме мъчеше настинка и не ме позна, добре че по някое време се сетих за паролата.

12

Илияна

преди 7 години

Ами който от автоджамбазите е гледал Тексаско клане, той ще знае как да процедира. Така с всяка кражба ще има и едно убийство.

fallback