Снимка: БГНЕС

Нова заповед на Министерството на корабоплаването в Гърция относно ограниченията за превоз на електрически автомобили, а също и на такива на LPG и CNG предизвика смут в страната. Припомнен беше случай в Рафина, където на модел на Tesla беше отказан достъп до морския съд, тъй като батерията на електромобила е била заредена на 90%. А това, според властите, крие риск от пожар, съобщават от Automedia.

Нова заповед на Министерството на корабоплаването в Гърция относно ограниченията за превоз на електрически автомобили, а също и на такива на LPG и CNG предизвика смут в страната. Припомнен беше случай в Рафина, където на модел на Tesla беше отказан достъп до морския съд, тъй като батерията на електромобила е била заредена на 90%. А това, според властите, крие риск от пожар.

В крайна сметка конкретната кола може да е отпътувала с друг лайнер, но от днес вече  има четири острова, до които електрически, хибридни, LPG и CNG превозни средства не могат да пътуват, независимо до колко са заредени! Причината за забраната на автомобили с алтернативно гориво е решението на компанията Seajets. Тя е една от най-големите в Гърция.

Когато се опитате да резервирате билет през сайта на компанията, се появява известие, което казва: „ Превозни средства, работещи с алтернативни горива (електрически превозни средства, превозни средства, работещи с втечнени и сгъстен газ) не се допускат на борда“. Горният отказ от отговорност означава, че на над 100 000 автомобила  само с гръцки номера е забранено да влизат във фериботите на тази фирма. Местните са най-силно засегнати, но отделно идват и туристите, сред които и много българи.

Големият проблем идва, когато въпросният ферибот е единственият, който обслужва автомобили. Такъв е случаят със Seajets, тъй като сами тази компания предлага услугата до изключително популярните Скиатос и Скопелос плюс Алонисос и сравнително непопулярният у нас Агиос Еустратиос. Освен конкретните четири острова, които ставата недостъпни за хиляди автомобили, решението на компанията прави трудно и скъпо пътуването по още куп дестинации. Така че внимавайте, ако планирате да посетите Фолегандрос, Китира, Антикитира, дори Южен Пелопонес и Крит, но карате електричка или с друго от забранените горива. Ще трябва да правите маршрути чрез прекачване.

Трябва да се признае, че компанията е създала съответния отказ от отговорност, който информира пътниците, така че да не бъдат изправени пред неприятни изненади. Но търсачки за цени и билети са го споменали само в полето „Правила и условия“, които повечето от нас, нека си признаем, никога не четем. Не е ясно кой носи отговорност – сайтът или фериботната компания.

Гръцки медии потърсиха Seajets, а отговор пристигна на същия ден. И той гласеше: „Бих искал да ви информирам, че вече се консултираме със собственика и съответния отдел за безопасност  (ISM ), за да намерим окончателно решение и да обслужваме конкретните превозни средства на всички наши кораби. Разбира се, нашият непосредствен приоритет са Спорадите, където няма друга компания, която да обслужва"..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase