Снимка: Ройтерс
fallback

Холандия последва примера на Норвегия и започва постепенно отказване от автомобилите, задвижвани с бензиново и дизелово гориво, съобщи изданието NLTimes.

Забраната ще влезе в сила от 2025 г., като тя ще засегне дори превозните средства с хибридни агрегати. Новият законопроект вече бе гласуван от Долната камара на холандския парламент. Според него след 9 години в страната ще може да се продават единствено автомобили, задвижвани с електричество.

Законопроектът предизвика нееднозначни реакции в правителството на страната. Министърът на икономиката Хек Камп нарече инициативата „напълно нереалистична”. Според него през 2025 г. продажбите на електромобили ще заемат едва 15% от пазара.

Кемп получи подкрепа от лидера на „Народната партия за свобода и демокрация” Халбе Зейлстра, който бе категоричен, че подобно решение противоречи с подписаното от страните в ЕС споразумение за енергетиката. „Ако този план се осъществи, това ще е пълно безумие”, обяви Зейлстра.

Лидерът на партия PydA – Дидерик Самсом, обаче не е съгласен с опонентите си. Той е на мнение, че технологиите в областта на електромобилите се развиват достатъчно бързо. Както и че подобно решение ще подобри значително екологичната обстановка в Холандия.

Реализацията на проекта трябва да стартира поетапно от 2019 г. По същото време в Норвегия ще започне сходен проект за намалява нивата на парникови газове в атмосферата. Скандинавците също планират пълна забрана на бензиновите, дизеловите и хибридите автомобили от 2025 г.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automeida.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Кар

преди 7 години

Да спрът камионите и рейсовете и тогава ще повярвам, че го правят заради замърсяването

38

Zorko

преди 8 години

и реалността е винаги по различна от това което са ни обяснявали в училище и в университета по физика и електричеството, толкова по различна че машини за енергия са възможни с напълно достъпни и екологични средства при това тази енергия няма край практически ... И американците са прецакани доста изобретатели като руснаците не са толкова лоши но също са зависими от Ойл бизнеса и не одобряват скорошна поява на такива машини но Китай не пита никой ...

37

Zorko

преди 8 години

та Тесла забърка тази каша с free energy и отнесе тайната със себе си, но духът вече е пуснат от бутилката ... Тесла е водел преговори с производител на кораби за използване на тази безплатна енергия... Е това не е точно безплатно, електрониката и кутията за ток струват не малко но като цяло е 10000 пъти по изгодно и евтино от бензина и дизела и това няма свършване ... Сега силно против тази технология са руснаците и Америка заради петрола и парите но Китай не им дреме и от там ще дойде чудо ...

fallback