снимка: Ройтерс
fallback

През февруари България отчита 12%-ен ръст на продажбите на нови коли на годишна база. През втория месец на годината дилърите в страната ни са продали 1661 нови автомобили, докато година по-рано техният брой е бил 1 481. Общо за първите дава месеца са били продадени 3 169 нови коли, което представлява ръст от 9,3 на сто спрямо продадените година по-рано по същото време 2 900 броя, показва статистиката на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA).

По този начин страната ни се нарежда по-скоро в долната част на ръста, след като по-големите страни от ЕС отчитат двуцифрен растеж над този на родината ни.

Средният ръст на продажбите в общността скача през февруари с 14,3 на сто до малко над 1 млн. коли, както пояснява Acea. По този начин браншът отчита 30 пореден месец на растеж.

За първите два месеца на годината нарастването бе от 10,1 на сто.

В Италия се отчита ръст от 27,3 на сто на годишна база, а във Франция нарастването е от 13%. И в Испания (+12,6%) и Германия (+12%) има двуцифрен ръст.

Най-зле се представя очаквано гръцкият пазар, където продажбите са се сринали с 32,4% на годишна база.

Volkswagen, който пострада от скандала с емисиите, продължава да пропуска бума на европейския автомобилен пазар. Докато през февруари продажбите в Европа са ускорили растежа си до 14,3 процента, доставките при марката Volkswagen са се повишили само с 4,4 процента. Продажбите на цялата група VW, подпомогнати от Audi и Skoda, бележат увеличение от 8 процента. Пазарният дял обаче се е свил до 23,9 процента.

При конкурентите на масовия пазар и в луксозния сегмент се наблюдава двуцифрен скок, като Fiat Chrysler показва най-силен растеж - 23 процента.

IHS Automotive очаква пазарният растеж да отслабне след януари и февруари, прогнозирайки темп от 3 процента до равнище 3,28 милиона коли за тази година.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

евалла на марешки,живна пазара

4

Анонимен

преди 8 години

Абе ние все отчитаме ръст на всичко - покупки на апартаменти, автомобили. Живота процъфтява в този рай - България. И след 2 години, когато не можем да си върнем заемите какво се случва? Пишете кой си купува автомобил кеш, а не на лизинг. Това не е по-добър живот, а поробване.

3

Кризата в гравата

преди 8 години

Криза е, криза е...А чакайте бе, ама то от 5-6 години насам постоянно говорим, че ръстът на икономиката е няколко процента годишно, а пък заплати на спортисти удрят невиждани върхове. Че то кризата май свършила вече. Време е значи да вдигнат заплатите.

fallback