Снимка: АвтоВАЗ

АвтоВАЗ даде официален старт на продажбите на най-новия си модел – LADA XRay. Автомобилът вече се предлага в 124 автосалона в 57 града в Русия, а се предвижда съвсем скоро да излезе и на чужди пазари, съобщава ТАСС.

Кросовърът ще бъде достъпен в 4 нива на оборудване, като в зависимост от тях цената му ще варира от 589 000 до 723 000 рубли (от 6500 до 7900 евро), съобщават от прес-службата на най-големия руски производител. Според най-песимистичния план продажбите на XRay ще достигнат между 16 000 и 20 000 бройки на година. Поточните линии на заводите имат потенциал за 60 000 единици.

В АвтоВАЗ планират да пуснат модела и на чужди пазари. Първият от тях ще бъде в Унгария, където вече има предварителни поръчки за модела. Той ще се предлага и в Египет. В африканската страна автомобилите LADA са доста популярни, като дори бе направен завод, в който се сглобяваше модела 2107.

Кросовърът ще се предлага с два избора от двигател. Най-евтината модификация е достъпна с 1,6-литров мотор със 101 к.с., като той ще се комбинира с механична скоростна кутия. По-мощната версия е с 1,8-литров агрегат със 120 к.с. и автоматична скоростна кутия, разработка на АвтоВАЗ.

Дизайнер на Lada XRay, която дебютира като концептуален модел на автосалона в Москва през 2014 г., е Стив Матин. Преди да оглави студиото за дизайн на АвтоВАЗ британецът е работил за марки като Mercedes-Benz и Volvo.

Още снимки и информация вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase