Снимка: Reuters
fallback

Забравете за самоуправляващите се автомобили, скоро може да караме контролирани с мисли коли.

Китайски инженери са разработили система, която е в състояние да разчита мозъчните сигнали и да предава командите към автомобил, пише британският "Телеграф".

Засега технологията може да движи автомобил напред, назад, да задейства спирачки, да заключва и да отключва вратите, без да е необходим физически контрол.

Учените казват, че разработването на технологията им е отнело две години работа.

Системата се състои от 16 сензора, които засичат електроенцефалографски сигнали в мозъка на шофьора и софтуер, преобразуващ сигналите в инструкции.

Целта не е само да се създаде атрактивна авангардна технология. Системата е създадена за парализирани или пък възрастни водачи със затруднени движения.

"Проектът има две изходни точки. Едната е да се предостави метод за управление без използване на ръце и крака за инвалиди, които не могат да се движат безпроблемно. Втората - да се разработи "по-интелектуален" режим за управление за здрави хора", казва Джанг Джао, ръководител на проекта.

Контролирането на превозно средство с мисли при натоварен трафик изглежда опасна идея, но изследователите са категорични, че отклоняване на вниманието не би причинило инцидент.

Мисловна концентрация е необходима само при промяна на движението на автомобила - нещо, което така или иначе правим на подсъзнателно ниво. Според учените крайната цел би могла да включва интегриране на тази технология със самоуправляващите се коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Щиглиц

преди 8 години

малииии като знам колко безмозъчно същесътва ходят по тая земя - ще стане опасно с тая технология

12

Анонимен

преди 8 години

Пайнерките какво ще правят тогава, май ще се возят с градския транспорт. Но това е бъдещето- високите технологии и модерния начин на живот ще изместят примитивността и глупостта.

11

Рв

преди 8 години

Карам си аз и изведнъж... Някъв с фуражка ми маха да спра.... Ех как искам да го прегазя си помислям за момент!

fallback