Москвич 2142 Иван Калита. Снимка: Аutonavigator

Руското представителство на Renault е подало заявка до местното патентно ведомство "Роспатент" за регистрация на търговската марка "Москвич", а също така и на логото на компанията, която до 2001 г. произвеждаше автомобили в едноименния завод в руската столица. Това съобщава агенция "Москва".

"При нас са заявени обозначенията "Москвич" и "Moskvich", както и изображението с оригинална фигура с формата на огъната линия", се казва в официалното съобщение на "Роспанент", като не се дават други подробности по искането на представителите на Renault.

Според в. "Известия" французите искат да започнат да продават под марката "Москвич" своите бюджетни модели Logan, Sandero и Duster, които в Европа се продават под бранда Dacia, но в Русия са известни като модели на Renault.

Идеята е да се отделят най-достъпните автомобили на френския производител в отделна марка. Така ще се избегне асоциацията с останалите модели на Renault, които съответно ще се предлагат на по-високи цена.

В момента руските Logan, Sandero и Duster се произвеждат в завода на Renault в Москва, който до 2014 г. бе известен като "Автофрамос". Предприятието се намира на територията на бившето "Москвич", банкрутирало през 2006 г.

Последните модели на легендарната съветска марка бяха семейството "Святогор", хечбеците "Юрий Дългорукий" и седаните "Княз Владимир" и "Иван Калита". Тяхното производство бе спряно през 2001 г.

Историята на Москвич, както и други любопитни статии за руските автомобили вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase