Снимка: VW
fallback

Германските компании ThyssenKrupp AG и Maxion Wheels подписаха договор за сътрудничество, според който съвместно ще разработят джанти от карбон и алуминиева сплав. Представители на фирмите обявиха, че целта им е полученият продукт да бъде предложен на пазара на напълно достъпна цена.

Партньорите допълват, че подобни джанти тежат с 40% по-малко от аналозите им от кован алуминий, които в момента се използват на състезателните автомобили. Прототипи на новите джанти вече са били изпробвани при луксозни автомобили и всъдеходи, като тестовете са извършени в лабораториите на Maxion Wheels.

Джантите са изпитвани и при пътни условия върху специален прототип, построен от компанията Volkswagen. Резултатите са показали, че продуктът осигурява ниски нива на шум и вибрации, като същевременно се амортизира много по-трудно.

Очаква се през 2016 или 2017 г. компанията BMW също да пусне на пазара собствени джанти, частично направени от алуминий. При тях също ще бъде използван карбон, като това ще позволи намаляване на теглото с около 1/4 в сравнение със сегашните аналози.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Поздрави веселяци!!!

преди 8 години

Карбонът по-подходящ ли е като материал, за по-чести посещения за ремонти в сервизи, предизвикване на повече ПТП-та, суета, обедянване, изглупяване ? Слугите си знаят урока - в името на гибелта!

11

Анонимен

преди 8 години

Карайте си с такива .... до първата дупка и до там Композитите базирани на въглероди влакна за здрави,леки ,но крехки и трошливи .т.е издържат трудно в сложно комбинирано деформирано състояние ,такова каквото изпитва една автомобилна гума При рязко и силно натоварване настъпва мигновено крехко счупване За джанти на колело стават Навремето тук се правиха опити да се правят джанти от полиамид Макар и грозни желязните джанти си остават класика ,отивате на майстор и ви ги изправя

10

Анонимен

преди 8 години

А за велосипеди с лети капли ще става ли?

fallback