Снимка: Jaguar
fallback

Jaguar представи специална версия на купето F-Type R AWD, която е получила добавка Bloodhound SSC RRV. Машината е боядисана в цветовете на отбора British Land Speed Record Team.

Jaguar е един от основните партньори на тима, който разчита да постави нов световен рекорд за скорост на суша, като постигне 1227,986 км/ч. Естествено, това няма да стане зад кормилото на купето, а с помощта на болида с 3 ракетни двигателя - Bloodhound SSC, който представлява кръстоска между самолет и автомобил. А новата версия на F-Type R AWD ще бъде автомобил за поддръжка.

Машината е оборудвана със система за задвижване на 4-те колела и с 5,0-литров V8, развиваш 550 к.с. Тя е доработена от заводското ателие на Jaguar Land Rover - SVO (Special Vehicle Operation), като всъщност представлява нещо като изпитателен стенд за някои нови технологии.

Автомобилът вече бе изпробван, като на него бе монтирана апаратурата за връзка, на която ще разчита Bloodhound SSC при опита за поставяне на световен рекорд. Машината на Jaguar разви скорост от 275 км/ч, движейки се директно срещу изтребител, летящ на възможно най-ниска височина с 926 км/ч. Постигнатата сумарна скорост от двете машини – 1201 км/ч, позволи на екипа да оцени режима на работа на системата за връзка при условия, максимално приближени до реалните.

Официалното представяне на Jaguar F-Type R AWD Bloodhound SSC RRV ще се състои на фестивал в Ковънтри на 30 май. Тогава вероятно ще бъде направен и опитът за рекорд, като Bloodhound SSC ще бъде управляван от пилота от Кралските ВВС Андри Грийн.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Неук

преди 8 години

Г-н Пенев,Надявам се, че не получавате хонорар за подобни статии. 1. Устройството ще се опита да постигне скорост от около 1000 мили в час или приблизително 1600 км/ч. Второ цитираната скорост от вас, а именно Мах1, вече е постигана от почти същия екип и същия пилот. В Европа няма място за постигане на скорости дори близко до Мах 1. Първоначално екипът смяташе да поставя рекорда на пустинята Черната скала в Невада, а не на Боневил. Сега обаче май ще е или в Австралия или в Ю.Африка.

1

Нервна Ушанка

преди 8 години

А руско такова кога???

fallback