Цитлов разкри подробности за пътуването в един от софийските шоуруми на германската марка. Снимка: Volkswagen

Авантюристът Райнер Цитлов пристигна в България, за да разкаже за поставения световен рекорд от експедицията Cape-to-Cape и представи автомобила, с който е постигнал последния си успех - Volkswagen Touareg V6 TDI.

Той и екипът му са покорили точно 17 752 километра за само 21 дни и 16 часа. Рекордът изглежда дори по-впечатляващ, като се има предвид, че Райнер Цитлов, Мариус Биела и Матиас Прилвитц са претърпели инцидент, който е удължил им пътуването с цели 13 дни.

Пътешествието Cape-to-Cape стартира на 21 септември от най-северната точка на Европа – Нордкап, Норвегия, и завърши в най-южната част на Африка – Иглен нос. Тримата авантюристи не са спирали за почивка и сън в хотел. На всеки пет часа шофьорите са се сменяли зад волана, за да могат да получат достатъчно време за сън. Прекарвали са не повече от 30 минути на всяка граница, както и са имали малки почивки за зареждане на автомобила с гориво.

„Отне ни 18 месеца подготовка, за да можем да изминем максимално бързо планираните километри за световен рекорд. Минахме общо 3 пъти през този маршрут, за да опознаем територията, както и да сме подготвени за по-бързо преминаване през границите. Най-важното за нас беше да сме амбицирани и да имаме нужната концентрация, защото след 4 нощи прекарани в колата, на 5-тата вечер вече е много трудно.“, коментира Райнер Цитлов.

По време на пътуването екипът е преминал през 19 държави, включително България.

„През територията на България минахме за около 5 часа. Надявам се, че съвсем скоро ще имате магистрала от Сърбия до Турция. За мен беше истинска гордост да видя, че след изминати 3000 км, все още бях в Европа. Самото преминаване през сръбската граница и влизането в България беше добро преживяване. След България влязохме в Турция, откъде се качихме на самолет до Египет. Ние бяхме първите германци, кацнали в Африка със самолет, натоварен с автомобил.“, каза още световният рекордьор Райнер Цитлов.

"Приключението включваше предизвикателните пътища на Судан и Етиопия, неравните терени в африканските планини, кал, наводнения, оф роуд, както и прословутата вулканична скална повърхност в северната част на Кения. Климатичните условия по време на пътешествието варираха от минусови температури в Норвегия до горещите 48 градуса в Судан.", разкри ръководителят на екипа Райнер Цитлов.

Авантюристът е предвиждал пътуването да отнеме далеч по-малко време - около 8 дни, но изненадващ инцидент в Танзания забавя екипа. Автомобилът им се удря с друга кола, което налага ремонт, отнел цели 13 дни.

„Инцидентът се случи, когато на един десен завой се изнесохме повече, а колата срещу нас също не беше в своето платно. Ние натиснахме спирачка и се опитахме да избегнем удара, но отсрещният автомобил не успя. За късмет щетите бяха само материални и нямаше жертви и пострадали.“, каза Райнер Цитлов.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase