Снимка: Ройтерс

В разгара на летния сезон пътуването до Гърция може да ни струва прескъпо. Полицаите в южната ни съседка дебнат за шофьори, които не носят със себе си големия талон на автомобила, като им налагат глоба до 8 000 евро, съобщава bTV.

Проблемът съществува от години, но доскоро засягаше най-вече превозвачите. През последните месеци обаче ужилените български шофьори стават все повече. Най-ниската глоба е 1030 евро, но тя важи само ако бъде платена в рамките на 3 дни. След това сумата скача на 8000 до 9000 евро, сочи информацията.

В България носенето на големия регистрационен талон на автомобила не е задължително, но европейска директива дава право на страните-членки да го изискват от водачите както от превозвачите, така и от обикновени граждани.

Това се оказва нерешим проблем за хората, които са закупили автомобил на лизинг. Докато изплащането му тече, големият талон остава в лизинговата компания, тъй като той служи за установяване на собствеността.

Българските власти вече работят по решение на проблема - нов малък талон, който да съдържа необходимата информация. Подобно нещо обаче може да се случи най-рано догодина.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase