Снимкa: Modius Motors

Кенийската компания Mobius Motors успя да намери средства за производството на нов всъдеход, създаден специално за пътищата на Африка. Основата част от необходимата сума  -  50 млн. щатски долара, е осигурена от инвестиционния фонд PanAfrican Investment Company, чиято централа е разположен в Ню Йорк.

Към момента фирмата се готви да пусне в производство 50 бройки от единствения си модел Mobius II (на снимката). От компанията обявиха, че вече са получи поръчки за автомобила, но не уточняват тяхната бройка. Получените пари ще позволят да се започне разработката на още един всъдеход, който ще носи името Mobius III.

В основата на Mobius II стои стоманен тръбно шаси. Окачването отпред е независимо - тип MacPherson, а отзад - листови ресори. Инженерите на модела са минимализирали каросерията, като са се отказали от странични стъкла и задна врата. Така теглото на кросовъра е сведено до 1275 кг.

Салонът на машината побира 8 пътници, а клирънсът е 260 мм. Товароподемността достига 626 кг. Двигателят на кросовъра е 1.6-литров бензинов с мощност 86 к.с., който работи с 5-степенна трансмисия. Максималната скорост на модела достига 120 км/ч.

Цената на Modius II ще бъде около 950 000 кенийски шилинга (около 10 000 щатски долара). Това е близо 2 пъти повече от сумата, която бе обявена първоначално.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase