Peugeot 504 Coupe. Снимка: Peugeot
fallback

В днешно време френската марка Peugeot не може да се похвали с особено завладяващи автомобили. В миналото й обаче има машини, чиито качества са били оценени от легендарни конструктори като Енцо Ферари. Създателят на италианската спортна марка Ferrari е имал няколко модела на Peugeot, които е използвал ежедневно.

Енцо Ферари сяда в първото си Peugeot през 1966 година. Това е седанът 404, произвеждан между 1960 и 1975 г. Автомобилът разполага с бежов кожен салон, както и с допълнителни компоненти, поставени по желание на Енцо Ферари - волан Nardi, фарове против мъгла от Lancia Flaminia и др.

Италианският конструктор шофира колата чак до 1969 година, когато я заменя с друг модел на Peugeot - лимузината 504. Малко след това той става собственик и на купето 504, което използва в периода 1971-1973 г. След това Енцо Ферари започва да кара модели на Fiat - по това време италианският концерн става собственик на 50% от активите на Ferrari.

Италианецът е имал и Mini Cooper, който получил като подарък от сър Алек Исигонис - създателят на класическото Mini. Енцо Ферари шофирал малката британска кола най-вече през зимния сезон, заради предното й предаване.

Представителите на френската марка, които е имал Ферари, са със задвижване към задния мост. В днешно време Peugeot не прави такива автомобили.

Информацията за колите на Енцо Ферари разпространи изданието Carscoops, което цитира един от шофьорите на легендарния конструктор - Дино Таглиазуцчи. Той твърди, че Енцо Ферари е карал своите модели най-вече, за да рекламира марката. А при по-дълги пътувания е избирал винаги Peugeot.

Още любопитни факти за историята на автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Balgarin do #2

преди 10 години

На Ситроен,ама на тея,където са с хидравликата е хубава возията.А Пежо,модел 504 Купе като това на снимката в отлично състояние върви много скъпо в Западна Европа - колкото най-луксозното ново Пежо достигат цените.

2

с.

преди 10 години

Пежо си е марка с традиции и правят добри коли за парите,които струват!Все пак са масова марка!На комплексарчетата,които ще почнат да се обясняват за БМВ и подобни ще кажа,че в тия,а и не само в тия неща си има клас!БМВ е много яка кола,ама струва доста повече!Лично аз мога да кажа,че от френски дизел по-добро няма,а возията особено на Ситроен е уникална!Добри коли са!

1

Анонимен

преди 10 години

НЕ СЕ УЧУДВАМ.В МОМЕНТА КАРАМ ЕДНО ПЕЖО ОТ 1994ГОД. ДИЗЕЛ-НЯМА РЪЖДА ,НЕ Е БИЛА КОЛАТА В ГАРАЖ С ГОДИНИ.ДВИГАТЕЛЯ В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ.КОЛАТА Е ИМАЛА 5 СОБСТВЕНИКА.АЗ СЪМ 6-ЯТ.ЗВУЧИ КАТО ВИЦ ,НО Е ИСТИНА.ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ КАРАМ И ПО-НОВ МОДЕЛ ПЕЖО-ДИЗЕЛ.НАДЕЖДНИ СА И ИМАТ ДИЗАЙН.

fallback