Снимка: AutoMedia.bg

Mazda демонстрира в Женева концепта Hazumi, който официално бе обявен за предшественик на най-компактния хечбек на марката. Прототипът на бъдещата Mazda2, според официалното заявление, обединява в себе си четирите основни направления на развитие на японския производител.

Първото от тях е фирменият корпоративен стил, който прави нова крачка напред, тъй като дизайнерите на Mazda за първи път го използват при толкова компактен автомобил. Според главния конструктор на проекта – Рю Янагисава, Mazda Hazumi напомня на животно, което се готви за скок и напълно отговаря на очакванията на младите купувачи.
 
Самата машина е дълга 4070 мм, което е със 150 мм повече от настоящото поколение на Mazda2. Широчината на Hazumi e 1730 мм, а височината – 1450 мм. Разстоянието между двете оси достига 2585 мм, което е с 95 мм повече от сегашната генерация на модела.

Второто направление е наборът от технологии за спестяване на гориво, обединени под името SkyActiv. Засега японците предпочитат да не дават подробности, но в Hazumi е дебютирал нов дизелов мотор с обем 1.5 литра. За него се знае само, че работи при същата компресия, както и по-големия му събрат с обем 2.2 литра.

Агрегатът отговаря на стандара Еuro6, като въглеродните емисии при него са ограничени до 90 г/км. Моторът разполага със система start-stop и със система за рекуперация на енергията.

На трето място – в този модел Mazda показва нов комплекс от системи за сигурност, наречен i-ActivSense. Той олицетворява философията за безопасност на компанията и трябва да сведе до минимум опасностите от инциденти на пътя.

Последното направление е напълно новата мултимедийна система MZD Connect. Всъщност тя се появи още при Mazda3, но в случая с концепта Hazumi е обновена.

Още снимки на новата Mazda Hazumi вижте в AutoMedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase