Toyota Land Cruiser е сред най-изгодните за продажба автомобили на старо. Снимка: Toyota

Автомобилите на Toyota са най-изгодни за препродажба след 5-годишна употреба, тъй като губят най-малко от стойността си. До този извод стигнаха експертите от американското издание Kelley Blue Book, които анализираха продажбите на возила след 60-месечна експлоатация и с пробег не по-голям от 75 000 мили (120 000 км).

При премиум марките „отличник” отново е Toyota с луксозното си подразделение Lexus. При моделите обаче на първо място е Honda Civic, а след него в класирането се нареждат Scion tC, Honda CR-V, Toyota FJ Cruiser, Jeep Wrangler, Toyota Land Cruiser, Lexus LX, Toyota Tacoma, Porsche Cayenne и Toyota 4Runner.

През миналата година Toyota и Lexus също са били лидери по запазване на цената си. През 2010 г. най-изгодни за препродажба след 5-годишна употреба са били автомобилите на Subaru, докато при премиум-марките първото място е за BMW.

Специалистите отчитат, че за 5 години експлоатация средно един автомобил губи около 62.8% от стойността си. Това означава, че закупена за $50 000 машина, след този срок струва около $19 100. Според експертите обаче наличието на много екстри в колата не означава задължително увеличаване на нейната цена на старо.

Те са открили и други любопитни, но очаквани факти. В южните щати на САЩ например возилата с черен цвят струват много по-евтино, докато в северните, където климатът е по-суров, цената на автомобилите със задвижване на четирите колела е по-висока.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase