Hyundai Veloster Turbo. Снимка: Hyundai

Компаниите Hyundai и Kia ще платят на американските си клиенти разликата между официалните и реалните данни за разход на гориво. Корейските производители ще трябва да компенсират над 900 000 купувачи на техни автомобили през последните 2 години. Освен това Hyundai и Kia ще трябва да поправят документите на новите машини, в които да бъде вписан реалния разход на гориво.

Двете компании бяха принудени да направят подобен ход след разследване на Американската агенция за защита на околната среда (EPA). Тя успя да докаже, че има разминаване между това какво са посочили производителите като потребление на гориво от техните машини и реалните резултати.

Разликата в разхода бе обяснена от шефа на американското представителство на Hyundai Джон Крафчик като „грешка в метода на изчисления”. Според него изискванията на EPA за измерване са едни, докато тези, с които е разполагала компанията му, са съвсем различни. Крафчик поднесе своите извинения и обеща това да не се повтаря. Вицепрезидентът на Kia Motors America Майкъл Спраг също се извини за случилото се.

Трябва да се отбележи, че Hyundai позиционира 4 свои модела като лидери по нисък разход на гориво в своите класове, като от компанията твърдят, че те харчат по 5.9 л/100 км. Изследването на EPA обаче показва, че 3 от тези 4 модела - Accent, Veloster и Elantra, харчат 6.2-6.4 л/100 км.

Очаква се дилърите на двете корейски марки да привикат клиентите си и да изчислят колко повече от посоченото са изхарчили техните автомобили. Разликата ще бъде доплатена, като освен това купувачите ще получат още 15 % от получената сума.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase