Снимка: Ferrari

Най-богатият жител на Южна Корея се оказа собственик на крадена спортна суперкола. Председателят на Борда на директорите на Samsung Electronics Кун Хи Ли, чието състояние се оценява на $10.8 млрд., попадна под ударите на закона заради намерено в гаража му Ferrari 330 LMB Le Mans Berlinettas.

През 1963 г. са произведени едва 4 такива автомобила, които са предназначени за участие в състезанието "24 часа на Льо Ман".

Машината представлява по-мощна версия на серийното Ferrari 250 GTO. Тя разполага с 4.0-литров двигател с мощност 330 к.с.

Всяка една от четирите коли струва около $15 млн. Каква точно сума е платил Кун Хи Ли, за да притежава автомобила, не е известно, но вероятно тя е още по-висока от горепосочената. Неговата машина е единствената от четирите, която е била снабдена с двигател с 3 карбуратора.

През 1974 г. автомобилът е купен от американския колекционер Инвар Блуменау. Той го дава за реставрация и ремонт на известния механик Доналд Фонг, от чийто гараж на 18 март 1977 г. изчезва машината.

Оттогава колата често се появява на нелегални търгове и всеки път изчезва преди нейният собственик да успее да се добере до продавачите.

Научавайки за находката, Инвар Блуменау е подал иск до съда, за да си получи колата.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase