Снимка: AutoMedia.bg
fallback

Общо четири електрически автомобила присъстват на щанда на Renault в Женева тази година. Най-малкият от тях - Twizy може да изглежда като футуристичен концепт, но всъщност е серийно возило, което се предлага на пазара.

Симпатичното градското превозно средство се задвижва изляло от електрическа енергия и може да бъде управлявано без шофьорска книжка.

Това се отнася за версията Twizy 45 (5 к.с.), която може да развива максимални 45 км/час. По-мощният вариант с 20 конски сили и 80 км/час максимална скорост е предназначен за тези, които вече са навършили пълнолетие и имат свидетелство за управление.

Цените на компактния електромобил започват от 6990 евро, но в повечето европейски страни има държавна субсидия за ековозилата, така че купувачите трябва да заделят около 5 000 евро. Това е приблизително цената на един прилично добър скутер, каквито са на особено голяма почит в страните от Западна Европа заради практичността им в градското движение.

За разлика от тях обаче, Twizy разполага с четири колела, две врати, закрит салон за двама пасажери, въздушни възглавници, колани за безопасност, дискови спирачни апарати, автоматична ръчна спирачка и дори багажник, предлагащ обем между 31 и 55 литра, в зависимост от позицията на задната седалка.

В салона са разположени още места за малки предмети, чийто обем е 3 литра. За по-претенциозните са предвидени лети джанти, паркинг сензори и много други екстри, които са част от по-високите нива на оборудване.

Renault Twizy е в състояние да преодолява 100 км с едно зареждане. Това на практика е достатъчно за отиване и връщане от работа в рамките на един ден.

Пълното зареждане на акумулаторите, чрез интегрираната в колата система за зареждане отнема 3.5 часа. Също като при останалите три серийни електрически (Z.E.) коли на Renault, батериите се предлагат на лизинг, който в случая е 45 евро на месец.

Основните габарити на новото предложение на Renault са: дължина 2,338 мм, широчина 1,237 мм, височина 1,454 мм и междуосие 1686 мм. Общата маса пък е едва 450 килограма, в която са включени литиево-йонните батерии (7кВч), чието тегло е 100 кг.

През 2012 година посланици на Renault Twizy ще бъдат Дейвид Гета и съпругата му Кати, които също присъстваха на щанда на марката в Женева.

Кампанията "Включи се в позитивната енергия", стартира тази пролет и включва нова версия на песента Alphabeat от последния албум на Дейвид Гета Nothing But the Beat, видеото Alphabeat - Plug into the positive energy (регистрира над 2 600 000 гледания в YouTube за само три дни) и др.

Снимки на Renault Twizy вижте в Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Валентин

преди 12 години

с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h, и леки четириколесни превозни средства, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "л" (категория L6e);Наистина журналистическото образование не е като юридическото, но как си представяте ситуация, в която 10 годишно хлапе кара "законно" такова превозно средство и с 45 км/ч помита някой на пешеходна пътека, понеже не познава закона за движение по пътищата. Съгласно НК на РБ малолетните не носят наказателна отговорност.

19

Валентин

преди 12 години

работен обем не по-голям от 50 cm3 или не повече от 4 kW максимална мощност нето в случай на други двигатели с вътрешно горене; или не повече от 4 kW максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател;и Чл. 150а, ал.2, т.1 категория АМ - мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "б" и "г" (категория L1е и категория L2е), с изключение на тези с конструктивна

18

Валентин

преди 12 години

Няма моторно превозно средство според законите на РБ за което да не е необходимо свидетелство за управление. За да не си отваряте ЗДП, ще ви цитирам закона:Чл. 149, ал.1, т.1, б.л) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория L6e - леки моторни превозни средства с четири колела и маса без товар (без масата на акумулаторните батерии при електрическо задвижване) не повече от 350 kg, конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 km/h, двигатели с вътрешно горене с принудително запалване с рабо

fallback