Снимка: Transition Terrafugia

Не са малко специалистите, които считат, че не е далеч времето, когато светът ще се вози не на електромобили, а на транспортни средства с двойно предназначение, които могат да се движат като автомобили по земята и същевременно да летят във въздуха. Подобни возила вече има, като най-известното се нарича Transition Terrafugia.

Хибридът между самолет и автомобил ще бъде представен пред публика на автомобилното изложение в Ню Йорк, след месец. Дали точно така ще изглежда авио-автомобилът на бъдещето е трудно да се каже.

За момента създателите на Transition Terrafugia казват, че творението им е насочено към пилотите, които търсят универсален и достъпен летателен апарат.

Terrafugia е създаден от едноименната компания и представлява двуместен летящ автомобил със сгъваеми криле. Производителят на авто-аероплана не е публикувал пълната информация за него. Това ще стане по време на дебюта му в Ню Йорк.

Знае се обаче, че хибридът между автомобил и самолет може да се движи със 100 км/ч по земя и със 185 км/ч. във въздуха. Способен е да прелети над 700 километра и използва обикновен безоловен бензин. Нуждае се от само 30 секунди, за да се превърне от кола в самолет.

Terrafugia вече получи разрешение за производството и експлоатацията на возилото в САЩ и реално няма пречки за неговата реализация. Очевидно те се нуждаят от още изпитания с хибрида, за да е сигурна в неговата надеждност. Terrafugia се ангажира да започне лансирането на машината до края на тази година.

Авио-автомобилът може да се поръча и сега, като се внесе депозит от 10 000 долара, а крайната цена ще е под 280 000 долара.

Още снимки вижте в Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase