Снимка: AutoMedia.bg

Турският автомобилен производител Tofas, съвместно с конгломерата Коч-холдинг и италианската компания Fiat, планира да произвежда кола, която да е създадена от А-Я в Турция. Намеренията бяха заявени лично от председателя на турската компания-майка Мустафа Коч, който се ползва с особена почит и е известен като наследник на една от най-старите фамилии в Истанбул.

"Те ще ни предоставят техническа подкрепа, но този автомобил ще бъде изработен изцяло от Tofas", заяви Коч пред журналисти в четвъртък. "Тази кола ще бъде в категорията, която всеки може да си позволи", допълни той.

Коч заяви, че все още не могат да бъдат дадени срокове, или някакви други подробности. Главеният изпълнителен директор на италианския автомобилен производител Fiat Серджо Маркионе, заяви, че компанията планира производството на турската кола да се осъществи в Бурса, което е в северозападната част на нашата съседка.

Ежедневникът „Vatan daily“ цитира Маркионе, който в Детройт е казал, че се забелязва прогрес по въпроса след разговорите с премиера Ердоган, който е настоявал да има кола изцяло произвеждана от Турция

Вестникът пише, че автомобилът ще бъде базиран на модела Fiat Albea, който ще бъде спрян в другите страни. Медията допълва, че Fiat ще предостави технологичната инфраструктура за автомобила. Плановете са първоначално от поточната линия на Tofas да слизат по 200 000 коли годишно.

Снимки на колата вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase