Снимка: AutoMedia.bg

От 2014 година завода на Nissan в Тенеси (САЩ) ще започне да прави четири цилиндрови двигатели на Mercedes. Според договорката, която е част от партньорството между Daimler и Renault-Nissan, сключена през 2010 година, тези мотори ще бъдат предназначени за моделите на Infiniti и Mercedes.

Шефът на германският производител Дитер Цетче потвърди, че двигателите ще бъдат използвани в модела C-Клас. Той отрече вероятността, клиентите да изпаднат в ситуация, в която да станат притежатели на кола, чийто агрегат не е произведен от премиум марка.

"Заводът отговаря на нашите производствени стандарти и изисквания за качество, така че това е взаимоизгодно сътрудничество", казва Цетче. "Концепцията, да се ползват части от други доставчици е често използвана, така че не намирам място за притеснения."

Очаква се партньорството да доведе до създаване на обща платформа, която да споделят помежду си Renault и Smart, а също Mercedes и Infiniti. В недалечно бъдеще ще нарестне не само размяната на двигатели, но и ще се ползва обща технология за алтернативно задвижване. 

Въпреки това Цетче категорично отхвърли възможността за сливане между Renault-Nissan и Mercedes, както и вероятността някоя от компаниите да вземе преимущество над другата.

„Споделяме офиса, но не и спалнята", каза той. "Партньорството ни започна с няколко конкретни, прагматични цели, а сега откриваме и други области, в които можем да работим заедно. Сигурен съм, че в бъдеще ще се открият още перспективи за сътрудничество, но нека не прибързваме.“

Още автомобилни новини вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase