Димитър Маджаров получи 2 сертификата за производство по европейския стандарт Защитено наименование за произход (ЗНП). Те са за българско бяло саламурено сирене и българско кисело мляко. Сертификатите са от контролиращ орган към Министерство на земеделието и храните. Те удостоверяват, че произвежданите от Димитър Маджаров продукти съответстват на европейските критерии и изисквания за качество. ЗНП сертификатите се подновяват само след обстойни проверки.

Защитено наименование за произход е европейски стандарт, който гарантира, че един продукт е произведен в определен географски район и че за производството му са използвани традиционни методи и суровини. Най-важните изисквания на ЗНП за България са две. Първо, производителят да използва 100% българско сурово мляко в киселото мляко и в бялото саламурено сирене.

Суровото мляко може да е краве, козе, овче или биволско, но задължително трябва да е произведено в България. Изискване има и за ЗНП закваската - тя също трябва да е произведена в България. Второ: съставът на фуражите за животните също трябва да е от култури (ечемик, пшеница, царевица), отглеждани в България. Така ЗНП налага още по-строги изисквания към производителите и дава по-големи гаранции на потребителите, че консумират изцяло български, качествен продукт.

Кои продукти на Димитър Маджаров са по ЗНП?

Димитър Маджаров произвежда по ЗНП стандарт сирене от краве, овче, биволско, козе и смес мляко. Със ЗНП знак са и кисело мляко от краве, овче, козе, биволско мляко и краве мляко с каймак.

Саламуреното сирене и киселото мляко на Димитър Маджаров са произведени по класическа технология, традиционни рецепти и са от 100% свежо българско мляко. При производството им се спазват се още по-строги изисквания отколкото при БДС стандарта.

По какво се отличават киселото мляко и сиренето по ЗНП стандарт?

1. Логото на ЗНП

Търсете ЗНП знака върху опаковките на кисело мляко и бяло саламурено сирене от краве, овче, козе, биволско мляко, както и сирене смес, произведени от „Димитър Маджаров“. Логото e върху горната страна на опаковката, както и отстрани. То се намира до българското национално знаме и надписът „Произведено в България“.

2. "Автентичен български продукт, произведен от 100% българско мляко“

Надписът „Автентиен български продукт, произведен от 100% българско мляко“ също може да откриете върху опаковките на ЗНП киселото мляко и ЗНП сиренето на Маджаров.

3. Сдружение „Български традиционни млечни продукти“

Това е асоциацията, благодарение на която българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене бяха вписани в европейския регистър като ЗНП продукти в ЕС. На произведените от „Димитър Маджаров“ по ЗНП стандарт мляко и сирене този надпис също присъства.

4. Състав

Четете внимателно описанията на състава. Автентичното ЗНП кисело мляко и бяло саламурено сирене трябва да са само от българско мляко и с българска закваска. Те трябва да съдържат полезните Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България. Това също е указано върху опаковката на киселото мляко и на сиренето по ЗНП стандарт на Маджаров.

Защо да изберем кисело мляко и сирене по ЗНП стандарт?

· Традиционна технология: Сертифицираните по ЗНП производители използват класическа технология на производство и само българско мляко.

· Качество: ЗНП киселото мляко и сирене подлежат на още по-строг контрол на качеството.

Като избирате българско кисело мляко и българско бяло саламурено сирене по ЗНП стандарт, вие подкрепяте местното производство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase