Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск, собственик на социалната мрежа Х, нарече лявоцентристкото правителство на Австралия "фашистско”. Причината е предложения закон за налагане на глоби на фирмите за социални медии за това, че не са успели да предотвратят разпространението на дезинформация онлайн, съобщи Ройтерс.

Австралийското лейбъристко правителство внесе законопроект в парламента за налагане на глоба на интернет платформите в размер до 5 % от глобалните им приходи за това, че са позволили разпространяването на дезинформация.

Предложеният закон ще изисква от технологичните платформи да въведат кодекси за поведение, за да спрат разпространението на опасни лъжи, и да получат одобрение от регулаторния орган. Регулаторът ще има собствени стандарти, ако дадена платформа не успее да ги спази, и ще глобява фирмите за нарушаването им.

Мъск се определя като защитник на свободата на словото и веднага отговори на потребител, който коментира законопроекта в социалната мрежа Х. “Фашисти”, кратко написа Мъск.

През април Мъск отново имаше задочен спор с австралийското правителство. Милиардерът тогава се обърна към съда, за да оспори заповедта на киберрегулатора за премахване на някои публикации за намушкването с нож на епископ в Сидни, което накара австралийския премиер Антъни Албанезе да нарече Мъск "арогантен милиардер". / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase