Снимка: НЕК
fallback

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави консултантска помощ на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК), националната електрическа компания на България, при подготовката за изграждане на две големи помпено-акумулиращи водноелектрически централи в югозападната част на страната, съобщиха от НЕК.
 
Всеки от тези два нови възобновяеми енергийни източника, с имена Батак и Доспат, ще осигури допълнителни  производствени мощности от около 800 мегавата (MW) и ще повиши капацитета за съхранение, като по този начин ще укрепи доставките на електроенергия в България и Европейския съюз.

По силата на споразумението, подписано днес, Консултантската служба на ЕИБ - ще проучи техническата пригодност и икономическата жизнеспособност на двата проекта, а също така ще оцени и техните предимства и рискове. Това ще позволи на НЕК да вземе информирани решения от съществено значение за развитието на двата проекта.

"ЕИБ подкрепя разработването на стратегически устойчиви инвестиционни проекти в енергийния сектор както в ЕС, така и извън него‟, посочи вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис. „С удоволствие предоставяме експертния опит на банката за оценка на целесъобразността и жизнеспособността на двата проекта, които могат да окажат сериозно положително отражение върху енергийния микс на България и да повишат стабилността на електропреносната й мрежа, като същевременно подсилят цялостната инфраструктура на европейската енергийна мрежа".

Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) може не само да генерира водноелектрическа енергия, но и да я съхранява и след това да я подава към електрическата мрежа при необходимост.

"Партньорството между ЕИБ и Министерството на енергетиката е от ключово значение за реализацията на проекти, които ще допринесат за постигането на енергийния преход. Сред тях е и развитието на помпено-акумулиращите водноелектрически централи, които биха могли да се превърнат в най-големите батерии за съхранение на енергия в региона", заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

По думите му с реализацията на подобни проекти ще се подобри нашата енергийна сигурност, ще се подобри енергийната инфраструктура на България и ще постигнем целите за декарбонизация.

Изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев допълни, че „подписаното днес споразумение между НЕК и Европейската инвестиционна банка бележи важна стъпка не само за развитието на проектите ПАВЕЦ Батак и ПАВЕЦ Доспат, но и за гарантиране на сигурността на снабдяването в българската електроенергийна система.

Очаква се двата нови възобновяеми енергийни източника, които ще използват съществуващи водноелектрически каскадни язовири и резервоари в района около градовете Батак и Доспат в Югозападна България, да действат като големи акумулаторни батерии, съхраняващи зелена енергия. Това ще осигури на НЕК гъвкаво 24-часово и ежеседмично управление, бърза замяна на мощностите при извънредни ситуации и допълнителни балансиращи услуги. Предвижда се електроцентралите, чиято стойност се оценява на около 900 млн. евро всяка, да влязат в експлоатация до 2032 г.

Двата проекта са част от 10-годишния план за развитие на мрежата (TYNDP) до 2024 г. на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Рендето

преди 2 седмици

Нъл ви ви казах...., у поста си за "липсата на млади полит. лидери у Бг", освен Еврофондовете и парата за Европроектите, у държавата веке не остана нищо друго за крадене и грабене.

4

Анонимен

преди 2 седмици

Колко ще ни струва партньорството между ЕИБ и Министерството на енергетиката?

3

Анонимен

преди 2 седмици

Нещо не виждам прогнозна цена за тока от тия централи. Пак ли народа ще плаща за масрафа на мафията? И да не стане източване на язовири като тоя у винкелово.

fallback