Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция. Това каза пред Нова председалят на Асоциацията на индустриалния капитал  в България (АИКБ) Васил Велев.

Мнението му отразява официалните позиции не само на АИКБ, но и на Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индистриалците в България, а поводът за думите му е рекордно високите цени на тока за промишлеността. Вчера съсловните организации излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Oще по темата

Васил Велев обяви, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата, за да проверят защо се получава тази ситуация и на кой се дават поръчки за балансираща енергия, която била 2,5 пъти по-скъпа.

"После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегаватчас, чрез ЕСО и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ „Варна” и Ковачки" - коментира Велев.

Председателят на АИКБ поиска оставката на шефовете на НЕК и преструктуриране на компанията.

"НЕК е и обществен доставчик, и производител, и търговец. НЕК има няколко лиценза. Трябва да се раздели по лицензи това дружество, за да има здраво взаимодействие на пазарни принципи. Вътре се омесва всичко и в мътната вода се лови риба” - заяви Велев.

Работодателите имат съмнения и че умишлено се създава дефицит на електроенергия. Велев разказа, че на 7 май е имало нормално предлагане и нормална цена на ток. След това, НЕК е предложила три пъти по-малко количество и цените са "изхвърчали".

"В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегаватчас, а всички около нас са на 44”, възмути се той.

По думите на Велев, скъпият ток за работодателите има пряко влияние и върху джоба на работниците, защото така се губят милиони за един ден.

"Така се плащат по-малки заплати или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки. ез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ „Варна”, Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена” - обясни той.

Според Васил Велев причината се крие във факта, че България не може да търгува ток в рамките на деня.

"Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания”, каза той.

"Не можем да повярваме,че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата”, завърши Васил Велев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

анон

преди 4 години

ДС да отговаря пред народа!!!

33

ВСИЧКИ СТЕ ЗА ЗАТВОР

преди 4 години

ВСИЧКИ СТЕ ЗА ЗАТВОРА !!! КАТО НЕ ВИ ОТТЪРВА ДЪНИТЕ ОРТАЦИТЕ СИ МАСКАРИ !!!! ЗАТВОРИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПЪЛНИ С ТАКИВА КАТО ВАС !!!

32

ганев

преди 4 години

Спрямо монополите в БГ - НИЩО НЕ Е направено. Кой толерира това ..ами то е ясно. До кога трябва да има изобщо понятие ЕРП . Изтичане на огромни печалби в нечии джобове. То какво е управлението такава е и енергетиката. Краде се като за световно....Където и надзърнеш направо вони.

fallback