Основната задача на КЕВР ще бъде да намери баланс между цената на парното и тока. Преди дни различните топлофикации в страната отправиха своите искания за новите цени, като увеличенията се движат в диапазон от 3% до 108%. Рекордьор е габровското дружество, което работи на въглища. Най-малко увеличение пък поиска "Топлофикация-София".

Топлофикационните дружества, които произвеждат електрическата енергия по комбиниран начин, поискаха и голямо увеличение на произведения от тях ток.

"Налице е директива на Европейската комисия от 2004 г., която поставя производителите на електроенергия и топлоенергия в преференциален режим. В конкретния случай този баланс означава да се вдигне малко цената на парното и да се коригира преференциалната цена", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той отбеляза още, че по-големите и модернизирани топлофикации, каквото е например дружеството в столицата, искат по-малко увеличение на цената, защото ефектът на високоефективната когенерация там се изразявал по-значително.

"КЕВР не е създадена случайно. Тя не е в регистриращ режим, т.е. не е задължително това, което вие искате да бъде постигнато. Обичайно, след като бъдат дадени конкретни предложения на производителите на електроенергия и доставчиците на газ, комисията започва да разглежда разходната част. Всеки разход подлежи на контрол. И в крайна сметка резултатът е в полза на крайния потребител", подчерта проф. Тасев.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт каза още, че регулаторът е поставен пред сериозно изпитание, тъй като натискът за вдигане на цените бил много голям. И въпреки че винаги се намирали резерви, те водели до увеличение на задълженията на отделните производители в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase